Románia turisztikai térképe | Turista látványosságok és útvonalak
Romániai turisztikai térképe | Turista látványosságok és ajánlott útvonalak | Románia térkép lehetőséget ad arra, hogy megnézze, vagy keressen bármilyen régiót, illetve települést az interaktív térképen. Tengerparti üdülőhelyek, Hegyvidéki települések, Középkori várak, kastélyok, Egészségturizmus, gyógyfürdők, Székelyföld, Sóvidék, Bukares, Románia fővárosa, Duna-delta, programok, Bukovina - észak-moldvai kolostorok, 5 híres kolostor, Falusi és agroturizmus, Máramaros, fatemplomok. Románia egyszerűen meglepő.

 

Erdélyi Szállásajánló | Szálláshelyek foglalása Romániában, Erdélyben szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki szállások Fürdő és üdülőtelepek Tengerparti szállások Csíksomlyói zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter 2023-2024 Medveles a Hargitán Duna-delta szállások + Regisztrálja szállását Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

ROMÁNIA EGYSZERŰEN MEGLEPŐ


Romániai turisztikai térképe | Turista látványosságok és ajánlott útvonalak
 
 

Románia turisztikai térképe | Kattintson a képre a nagyításhoz

Románia térkép Románia térkép lehetőséget ad arra, hogy megnézze, vagy keressen bármilyen régiót, illetve települést az interaktív térképen.
Románia turizmusa
Románia természeti adottságai kedveznek az idegenforgalomnak
A romániai turizmus az ország varázslatos természeti tájaira, valamint a régiók gazdag történelmére és hagyományaira összpontosít.
A Duna vize által majdnem félig körülölelt Romániá érzékletes díszlettel bír, beleértve a gyönyörű, erdős és lélegzetelállítóan magas hegyszirtekkel ékeskedő Kárpát-hegységet, a Fekete-tenger partját és a Duna-deltát, mely napjainkban is a legnagyobb és legváltozatosabb növény-, illetve állatvilággal megőrzött delta Európában.
A mesés természeti tájak kiemelkedő látványa, azon falvak embereinek köszönhető, akik évszázadok óta itt élve, hagyományos életmódjukkal és szokásaikkal fenntartották azt.
Románia rendkívül gazdag vallásos építészeti műremekekben, középkori várakkal és városokkal, valamint az ember által alkotott csodálatos objektumokkal (völgyzáró gátak, vízi erőművek stb.) rendelkezik, amelyeknek köszönhetően teljeskörű turisztikai potenciál várja az idelátogatókat.
Turisztikai tájegységek
Az elmúlt években Románia számos európai ország állampolgárának kedvelt úti céljává vált (a külföldről érkező turisták több mint 60%-a az EU tagállamaiból származik), olyan élmezőnyben foglalva helyet, mint Bulgária, Görögország, Olaszország és Spanyolország.
Romániában az alábbi 10 tájegység együttese alkotja azt a nyerő turisztikai vonzerőt, amely átfogó kínálatával minden turista célcsoportot, bármely évszakban hatékonyan szólít meg.
 
I. Tengerparti üdülőhelyek | A Fekete-tenger partja (Román Riviéra)
A legtöbb vendéget évek óta a román tengerpart vonzza.
Térkép Román Tengerpart - Fekete-tenger romániai partszakasza
Ma a csaknem 240 km hosszú tengerparton több mint 100 000 szállodai férőhely van. A tengerpart üdülőhelyei, Mamaia, Eforie, Mangalia, Neptun stb., a magyar turisták számára is jól ismertek.
  
A tengerparton július második és augusztus első fele a legmelegebb időszak, ilyenkor nem ritka a 40 °C-nál is nagyobb hőség. Szeptemberben még mindig nyárias az időjárás, a 30–35 °C meleg kitűnő strandolási lehetőséget biztosít.
A román tengerpart Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia, Constanța, Eforie Nord, illetve híres üdülőhelyei Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptunusz, Jupiter, Cap Aurora, Vénusz, Szaturnusz, Mangalia, 2 Mai és a Vama Veche, más néven a „Román Riviéra” a nyári szezon leglátogatottabb turisztikai attrakciói. Eforie Nord és Eforie Sud üdülőhelyek mellett terül el a 11 km² felületű, magas sótartalmú Techirghiol-tó, amelynek iszapja gyógyhatású.
• Costinesti Válasszon szállást Costinestien
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Románia
• 2 Mai Foglaljon szállást 2 Mai településen
Tengerpart Fekete Tenger - plázs 2 Mai
• Mamaia Találja meg szállását Mamaia közelében
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Mamaia beach
• Vénusz Tekintse meg Venus szállásait
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Venus
 
Konstanca Románia ötödik legnépesebb városa és a Fekete-tenger legforgalmasabb kikötővárosa, a hosszú, homokos Román Riviéra fő települése. Dobrudzsa legnagyobb települése, egyben Constanţa megye székhelye.
Nyaralás célpontként érdemes számításba venni azoknak, akik Dél felé veszik az irányt.
Eforie Nord üdülőváros és gyógyközpont
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Eforie Nord Eforie Nord egy igazi, nagy állandó gyógyfürdő.
Konstancától 14 km-re délre található, a Techirghiol-tó és a Fekete-tenger között.
A romániai partvidék második legnagyobb üdülőhelye, amelynek fürdői gyógyhatásairól híresek.
Eforie Nord üdülőtelep két állandó kezelési bázissal rendelkezik, amelyek a Techirghiol-tó, vagy a Fekete-tenger sós vizű forró fürdőihez nyújtanak lehetőséget.
Az üdülőhely körülbelül 3 km-re húzódó strandján sportpályák, úszómedencék, valamint egyéb vízi sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.
Eforie Sud tengerparti üdülőhely és gyógyközpont
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Eforie Sud Eforie Sud balneoklimateriális üdülőhely. Konstancától 18 km-re található délre és körülbelül 2 km tengerparti szakaszon húzódik a Fekete-tenger mentén.
Eforie Sud üdülőtelepen van egy állandó reumatológiai, valamint egy angolkór és gyengeség kezelésére épült szanatórium. Mindkettő csak a nyári szezonban működik, de kizárólagosan csak a gyermekek kezelésére szakosodtak.
Eforie Sud üdülőhely legfőbb turistacsalogatói, valamint látványosságai a diszkók, a szabadtéri színház, valamint a számos más szabadidős tevékenységeket felölelő természeti adottságai.
Costinești üdülőfalu
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Costinesti A fiatalok kedvenc üdülőhelyének számító Costinesti falu és üdülőhely egy nyári szezonjellegű fürdőhely, amely 30 km-re délre található Konstancától. Más néven "Ifjúsági üdülőhely", amely finom partmenti homokkal és kiterjedt stranddal rendelkezik.
A Costinesti Resort modern szabadidős létesítményekkel rendelkezik, itt számos kulturális és művészeti esemény zajlik, és innen sugározza adását a Vakáció rádiót is.
Costinesti üdülőhely megközelíthető vonattal a Costinesti vasútállomáson, a Bukarest - Constanta - Mangalia útvonalon.
Közúton autóval elérhető a DN 39-útom Konstancáról.
 
Hat komorovai üdülőhely Costinesti után következik a hat komorovai üdülőhely, nevezetesen az "Olümposz", „Jupiter”, „Szaturnusz”, „Uránusz”, "Neptunusz" és a „Plútó” sorozata, amelyet a naprendszer bolygóiról, valamint római istenekről neveztek el.
Ezek az üdülőtelepek csak szezonban működnek.
Neptun - Olimp tengerparti üdülőkomplexum
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Neptun - Olimp Neptun - Olimp - balneoklimateriális üdülőhely, Mangaliatól 6 km-re, a Fekete-tenger és a Comorova erdő közötti homokcsíkon fekszik, román tengerpart béke oázisaként.
Neptun - Olimp igazi modern turisztikai üdülőkomplexum, különleges szállodákkal és villákkal, teniszpályákkal, lovaglással, sétálgatható mólóval, klubokkal és vidámparkokkal rendelkezik.
"Jupiter", "Cap Aurora"
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Jupiter - Cap Aurora Jupiter - Cap Aurora - nyári klimatikus üdülőhelyek, 40 km-re Konstancától, a Fekete-tenger partja és a Comorova-erdő között. A Cap Aurora Resort a romániai tengerpart legújabb üdülőhelye, amely sok turistát vonz, akik a strand, a sportpályák, a színház és a szabadtéri mozi, az uszodák, a diszkók miatt, valamint a Tismana-tavon való vitorlázásra érkeznek ide.
Venus tengerparti nyaralóhely
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Venus "Vénusz" a naprendszer bolygóihoz hasonlóan a római istenek nevét viseli.
Venus - nyári fürdőhely, 5 km-re Mangaliatól, a szépség istennőjéről kapta a nevét, amelynek szállodái különleges építészeti stílusban épültek.
"Szaturnusz" tengerparti üdülőhely
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Saturn A Szaturnusz – meleg, nyári üdülőhely, 1 km-re Mangaliatól, ahol a legtöbb a napsütéses napok száma, a tengervíz eléri a, körülbelül 25 C nyári átlaghőmérsékletet.
Szórakozásra fel! Szabadtéri színházzal, sportpályákkal, villákkal és szállodákkal, valamint lovardával is rendelkezik.
2 Mai és Vama Veche
A bolgár határ közelében helyezkednek el a 2 Mai és Vama Veche falvak, melyek valódi üdülőtelepek és állandóan lakott települések.
Doi Mai (Május 2 Fürdő)
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Doi Mai 2 Mai (Majus 2) település a bolgár határ közelében található. Nagyon népszerűvé vált a turisták körében, és tökéletes azok számára, akik vágynak a csendes és diszkrét pillanatokra.
Az elszigeteltség, a vadság és a nonkonformizmus évente sok-sok fiatalt vonz.
A szállásfoglalás a helyiek házaiban, a falu egyik villájában, egy panzióban, vagy akár a tengerparton sátorban is megoldható.
Azoknak, akik közelebb akarnak kerülni a természethez, és gitárhangokat hallani, valamint éjszakáikat a tengerparton, tábortűz, vagy nádterasz közelében tölteni, az aktuális év május 2-án kell megérkezniük.
Vama Veche üdülőtelep
Tengerpart Fekete Tenger - homokos strand Vama Veche Vama Veche Limanu községhez tartozik, és kevesebb mint egy kilométerre fekszik a bolgár határtól a Fekete-tenger partján.
Az elején a turisták többsége, akik még az utak modernizálása és a határ megnyitása előtt érkeztek Vama Veche településre, diákok, tanulók, felnőttek és családok, azért választották ezt a csendes és eldugott települést, hogy elvonuljanak a város nyüzsgéséből.
Időközben a turizmus fejlődött, a település látogatottsága megnövekedett, így napjainkban sok látogató már nem a békét és a háborítatlan nyugalmat, hanem már a mulatságot és a bulikat keresi.

Fekete-tengeri, tengerparti programok és turisztikai útvonalak

A Román tengerpart számos kiépített stranddal, látnivalóval és sokféle értékes művészeti célponttal ékeskedik:
  Tengerparti programok:
  • 6-12 napos tengerparti helio-marine kúra
  • 12-21 napos tengerparti fürdő kúra
  • tengerparti séta túrák
  • vízi sportok gyakorlása
  • Murfatlar borkóstolók
  • lovaglás Mangálián
  A Fekete-tenger romániai partvidékére vonatkozó turisztikai útvonalak:
  • Bukarest - Konstanca - Eforie Nord - Mangália - Adamclisi - Mulfatlar - Konstanca - Bukarest.
 
II. Hegyvidéki üdülőhelyek | Sípályák és szálláshelyek
Télen a Szinaia, Bușteni, Semenic, Azuga, Straja, Păltiniș, Rânca, Cavnic, Lepus, Predeál és Brassópojána síterepek a turisták kedvelt célpontjai.
A hegyvidéki üdülőhelyek (egész évben) szállás, pihenés, wellness, illetve kezelési csomagokat kínálnak a Turisztikai Minisztérium által minősített szállások (panzió, hotel, motel, kulcsosház, vendégház, menedékház, kabana, stb.) szolgáltatásaival.

Ajánlott turisztikai útvonalak

Románia turisztikai potenciáljának értéke, amelyet a domborzati formák sokfélesége és harmóniája, a természeti és antropikus turisztikai célok sokfélesége, valamint az egyedi erőforrások megléte jellemez, az országot azon legkedvezőbb országok közé sorolja, melyeknek lehetősége van a "teljes turizmus " biztosítására.
A teljes turizmus kibontakozása és fokozása magában foglalja az olyan eredeti és vonzó turisztikai programok megtervezését, amely a legváltozatosabb érdeklődés számára igényelhetővé válik az ország különböző tájegységei adottságainak megfelelően.
Kárpátok
Románia az Eurázsiai-hegységrendszer része, a Kárpátok teljes hosszának kétharmada az ország területére esik, mely az ország természetföldrajzi gerincét képezi. Csúcsai elérik a 2500 métert is. Legmagasabb a Moldoveanu-csúcs (2544 m) a Fogarasi-havasokban.
A Kárpátok hegyvonulata két nagy területre különíti el az országot. E két nagy terület között húzódik félkörívben a Keleti-Kárpátok és a Déli-Kárpátok hegységrendszere. A Déli-Kárpátok folytatásaként az Al-Dunáig tart a Bánsági-hegyvidék (Muntii Banatului).
A Keleti- és a Déli-Kárpátok fogja közre keletről és délről az Erdélyi-medencét és az Erdélyi-középhegységet. Utóbbi a Nyugati-Kárpátok része.
A Kárpátoktól délre és keletre, Havasalföldön és Moldvában dombságok vannak, amelyeket széles, termékeny, folyók által feltöltött alföldek öveznek.
A romániai Kárpátokban közkedvelt kiránduló- és üdülőhelyek vannak. A hegyláncok közötti medencék, a mélyre vágódott zuhatagos patak- és folyóvölgyek, a vadregényes szurdokok, hágók, hegyszorosok és a mészkőszirtekkel ékesített havasok, a tengerszemek és sziklacsúcsok világa felüdülést és pihenést nyújt a természetkedvelőknek
A román Kárpátok turisztikai potenciáljának összetettsége és vonz ereje az alábbi konkrét turisztikai programok szervezésében valósulhat meg:
 • Kirándulások, túra, illetve turisztikai útvonalak kijelölt hegyi útvonalakon, a Bucsecs-hegységben, Fogaras, Retyezát, Páring, Csalhó, Candel, Karácsonykő, Keresztény-havas, valamint a Hargitán
  • Busteni – Diham faház – Poiana Izvoarelor, Diham – Predeál – Bukarest
  • Bukarest – Szinaja – Predeál – Hidegpatak – Barcarozsnyó – Törcsvár – Rucăr – Târgoviște – Bukarest;
  • Bukarest – Szinaia – Busteni – Predeál – Brassó Viktóriaváros – Podragu – Balea-tó – Balea-vízesés – Vidraru-tó – Argyasudvarhely – Bukarest
  • Bukarest – Pitesti – Argyasudvarhely – Balea-tó – Kercisóra – Felek – Nagyszeben – Râmnicu Vâlcea – Pitești – Bukarest
  • Temesvár – Szemenik – Krassói-szurdok – Néra-szurdoka – Beusnica – Domogled – Cserna-völgye – Vaskapu Natúr Park – Duna-szurdok – Temesvár
  • Nagyvárad – Belényes – Biharfüred – Lasu faház – Nagysebes faház – Élesd – Nagyvárad
  • Kolozsvár – Tordai-hasadék – Topánfalva – Fehérvölgy – Bánffyhunyad – Kolozsvár.
 • Túra a Bukovina - észak-moldvai kolostoroki kolostorokba, "Máramaros - a legenda birtokában", "Drakula nyomában" stb.
 • Hegymászás a Bucsecs-hegységben, Királykő, Retyezát-hegységben
 • Turisztikai orientációs akciók;
 • Szpeleo-turizmus (barlangi turizmus) az Erdélyi-szigethegységben, a Bucsecs-hegységben, a Cserna-hegységben, a Mehádiai-hegységben
 • 6-12 napos tartózkodás a téli sportok gyakorlásához, pihenéshez és kezeléshez, vagy hétvégére különböző ünnepek alkalmával
 • Falusi turizmus a különböző hegyvidéki területeken
• Predeál Válasszon szállást Predeál vidékén
• Barcarozsnyó  | Rozsnyói vár Tekintse meg a környék szállásait
• Balea-tó   Foglaljon szállást a Balea-tónál
• Vidraru-tó   | Vidraru völgyzáró gát | Prométeusz szobor Látogasson el a Vidraru-tóhoz
  
• Transfagarasan Keressen szállást Transzfogarason
• Néra szurdoka  | Beusnica-vízesések Tekintse meg a környék szállásait
• Vaskapu Természeti Park  | Decebal Arcképe | Kazán-szoros Találjon szállást Krassó-Szörény megyében
  
• Nagysebes  | Dragán-vízgyűjtő tó és gát a Nagy-Sebes folyón Válasszon szállást a közelben
• Tordai-hasadék   Nézze meg a környék szállásajánlatait.
 
III. Középkori várak, várkastélyok
Történelmi légkörük és az ott található kastélyok miatt számos erdélyi város, például Nagyszeben, Brassó, Segesvár, Gyulafehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Arad vagy Marosvásárhely vált a turisták számára fontos vonzerővé.
• Nagyszeben  | Tanács-torony | Várfal, az Asztalosok-tornya Válasszon hotelt vagy panziót Szebenben
  
• Brassó  | Óváros főtere és a Fellegvár Foglaljon szállást Brassóban
• Vajdahunyad  | Vajdahunyad vára Találja meg szálláshelyét a közelben
• Törcsvár  | Törcsvári kastély Látogasson el a Törcsvári szállások oldalára
• Segesvár  | Középkori vár Keressen szállást Segesváron
• Kolozsvár  | Szabók bástyája Tekintse meg Kolozsvár szállásait
• Marosvásárhely  | Vár és Református Templom Találja meg szállását Marosvásárhelyen
 
IV. Falusi turizmus
A közelmúltban a falusi turizmus erőteljes fejlődésnek indult, középpontjában a folklór és a hagyományok népszerűsítésével.
A turisztikai forgalom egy olyan rusztikus formája, amely Románia történelmi rurális értékeinek feltárásával vált közkinccsé.
A vendégek elszállásolása vendégszerető falusi családok házaiban történik. Megcsodálhatják a helyi tájban élő emberek hagyományait, életkörülményeit.
A maga eredetiségében tálalva meg ízlelhetik a helyi konyha ínyencségeit (igényelhetnek reggelit, ebédet, vacsorát, ugyanazokat az éteket fogyasztva, mint a házigazdák).
Az ételek felhozatala általában teljesen bió értékűnek tekinthető, ugyanis a hagyományos önfenntartó gazdálkodás teremti elő ezeket saját kertjeikből, illetve gazdaságaikból.
A román gyümölcspálinka fajták, valamint háziborok sokfélesége a természetközeli tájban élő ember életigenlésének beszédes bizonyítéka.
Az idelátogatók részt vehetnek a falu mindennapi életében, részei és szemlélői lehetnek azon ősrégi népi hagyományoknak, amelyeket oly nagy odaadással ápolnak e falvakban még napjainkban is.
Az élményre vágyók részt vehetnek a ház körüli teendők elvégzésében, a kerti munkák, illetve állattenyésztés dolgaiban, vagy vadlesen, vadászaton, illetve kipróbálhatják horgász szerencséjüket tavakon, tengeren, a Dunán, illetve a Deltában, vagy akár a friss vizű hegyi patakok csobogásában.
A kézműves foglalkozást kedvelők helyben elsajátíthatják a szövés, fonás, fazekasság, tojásdíszítés, szobrászat stb., fortélyait.
A túlélés az egyszerű emberek nagy titka, ahová a belépés akár egy jól kiválasztott szállásfoglalással is kezdődhet.
A fő látványosságok a Törcsvár, az észak-moldovai festett kolostorok, az erdélyi fatemplomok, valamint a Szaploncai vidám temető.


Brassó környéke: Törcsvár, Barcarozsnyó, Magura, Zernyest
• Törcsvári-kastély Találja meg szállását a Drakula-vár közelében
Kolozsvár vonzáskörzete: Jósikafalva, Magyarlóna, Kalotaszentkirály, Szék, Mészkő, Torockó
• Torockó | Székelykő Tekintse meg Torockó szállásajánlatait
Sóvidék: Szováta, Korond, Parajd, Vármező
• Szováta | Medve-tó Válasszon szállást a szovátai tavak közelében
Gyimesek: Gyimesközeplok, Borospatak, Gyimesbükk
• Gyimesbükk Keressen szállást a közelben
Gyergyóvidék: Marosfő, Gyergyószárhegy
• Gyergyószárhegy | Lázár-kastély Tekintse meg a környék szállásait
Udvarhelyszék: Zetelaka, Ivó, Tibód, Székelyszentkirály, Farkaslaka, Székelyszentlélek, Bögöz
• Farkaslaka | Jézus szíve kilátó (Gordon-tető) Nézze meg a közeli vendégházakat
Kovászna vidéke (Kézdi-, Sepsi- és Orbaiszék): Csernáton, Bikfalva, Esztelnek, Málnásfürdő, Árkos, Gelence
• Csernáton | Haszmann Pál Múzeum kertje Találja meg szállását Kovászna megyében
Szeben környéke: Guraró, Resinár, Sellenberk, Szebenjuharos, Kisapold, Szibiel
• Erdélyi fatemplomok | Szebenjuharos Keressen szállást Erdélyben
  
Máramaros: Koltó, Borberek, Felsővisó, Szakállasfalva, Borsa üdülőtelep
• Szaploncai vidám temető Tekintse meg a vidék szállásait
Románia számos kiemelkedő vallási építészeti alkotással (templomok, kolostorok, stb.) rendelkezik, valamint több középkori várost, illetve várkastélyt őriz.
 
V. Bukovina - észak-moldvai kolostorok | Hét kolostor külső festményekkel díszítve
A bukovinai kolostorok Románia északi részén, Moldovától északnyugatra találhatóak.
Festői hegyvidéki régió, változatlan néprajzi hagyományokkal, melyet dinamikus turisztikai tevékenység, valamint látogatottság jellemez, elsősorban az elhíresült kolostorai miatt.
Észak-moldvai kolostorok - Bukovina
Az észak-moldvai kolostorok több mint 450 éves múlttal bíró hét kolostora ma a világ turisztikai öröksége részeként nyilvántartva, az egyre növekvő vallásos turizmus ortodox helyeként ünnepelt.

Templom

Település / kolostor

Építés éve

1. Angyali üdvözlet-templom

Moldovita-kolostor

1532

2. Istenszülő elszenderedése-templom

Humor-kolostor

1530

3. Szent György-templom

Suceava-kolostor

1522

4. Feltámadás-templom

Sucevita-kolostor

1487

5. Szent György templom

Voronet-kolostor

1583

6. Szent Kereszt-templom

Patrauti

1487

7. Keresztelő Szent János fejevétele-templom

Arbore

1503

• Moldovita | Moldovita-kolostor | Angyali üdvözlet-templom Válasszon szállást a környéken
Moldovita-kolostor - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
• Gura Humorului | Humor-kolostor | Istenszülő elszenderedése-templom Tekintse meg a környék szállásait
Gura Humorului - Humor-kolostor - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
• Suceava | Suceava-kolostor | Szent György-templom Foglaljon szállást Suceava városában
Szucsáva - Szent György-templom a Novi Szent János-kolostorban - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
• Sucevita | Sucevita-kolostor | Feltámadás-temploma Válasszon szállást Sucevita közelében
Sucevita-kolostor - Feltámadás-templom - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
• Voronet | Voronet-kolostor | Szent György-templom Foglaljon szállást Suceava megyében
Voronet-kolostor - Szent György Templom - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
• Patrauti | Szent Kereszt-templom Foglaljon szállást a közelben
Patrauti-kolostor - Bukovina - észak-moldvai kolostorok   Patrauti-kolostor - Bukovina - észak-moldvai kolostorok   Patrauti-kolostor - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
• Arbore | Keresztelő Szent János fejevétele-templom Tekintse meg a környék szállásait
Biserica Arbore - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
A környékre látogatók, további híres – de világörökség részét nem képező – észak-moldvai kolostorokat és templomokat tekinthetnek meg: Dragomirna-kolostor - a Szentlélek eljövetele templom (1609), Slatinai kolostor - Az Úr színeváltozása temploma (1554-61), Putnai kolostor (1466), Siret - Szentháromság-templom (1354), Radauti – Bogdana-kolostor és Szent Miklós-templom (1359).
Solca-kolostor - Bukovina - észak-moldvai kolostorok
 
 
VI. Bukarest | Románia fővárosa
Bukarest országon belül elfoglalt helyzete, valamint az innen adódott összetett funkciói alapján számos történelmi, kulturális, vallásos, építészeti és egyéb turisztikai objektumai révén Románia egyik fő turisztikai központja, illetve tájegysége.
Bukarestet az építészeti stílusok eklektikus keveréke különbözteti meg, kezdve a Régi Udvartól, Vlad Țepeș 15. századi palotájának maradványaitól - aki a város alapítója, valamint Drakula karakterének inspirációs forrása is volt, az ortodox templomokig, aztán a második birodalom (Second Empire) stílusú villáitól, a kommunista időszak hangsúlyos sztálinista építészetéhez, melynek ékköve a Parlament Palotájának kolosszális épülete, mintegy hatezer szobával, amely a Pentagon után a világ második legnagyobb épület együttese.
• Bukarest Foglaljon szállást a fővárosban
  
  
  
Bukarest legfontosabb turisztikai látványosságai közé soroltak a következő attrakciók:
Román Athenaeum, Diadalív, Nemzeti Bank Palota, Nemzeti Színház, Bukaresti Egyetem, Cismigiu Park, Botanikus Kert, Herastrau Park, Falumúzeum, Román Nemzeti Művészeti Múzeum, Románia Nemzeti Történeti Múzeuma, „Grigore Antipa” Nemzeti Természettudományi Múzeum, Stavropoleos templom, Manuc fogadója.
Mindezek mellett meg évről évre itt rendezik meg a Románia turisztikai kiállítását.
 
VII. Természeti turisztikai látványosságok | Duna-delta, Vaskapu, Aranyosfői-jégbarlang, Kiskoh-Medvebarlang és számos más neves romániai barlangok 
Duna-Delta
A Duna-delta 3446 km²-nyi területével Európa második legnagyobb deltatorkolata a Volga-delta mögött, Románia és Ukrajna területén.
A Duna-delta délnyugaton a Dobrudzsai-fennsíkkal határos, északon a román–ukrán határt képezi, keleten a Fekete-tengerbe torkollik.
A Duna Pătlăgeanca mellett két ágra szakad: északon Chilia és délen Tulcea. A déli ág Ceatal Sf. Gheorghe mellett megint ketté szakad: Sulina és Sfântul Gheorghe (Szent-György).
A Chilia-ág a vízhozam 60%-át szállítja. Az évi 67 millió tonnányi hordalék következtében a Duna-delta területe évente kb. 40 négyzetméternyit növekedik.
A Sulina-ág a Delta közepén helyezkedik el, és a Chiliától eltérően egyenes vonalú. A medrét állandóan kotorják a hajózhatóság érdekében. A hossza 71 km és a víz 18%-át szállítja.
A Szent-György ág délkeleti irányú és 112 km hosszú. A torkolatnál találhatók a Sacalin-szigetek.
1991-ben a Duna-delta a Világörökség része lett.
Igen sok horgász, vadász és evezős keresi föl a tavakkal, holtágakkal és csatornákkal át- meg átszőtt Duna-deltát
• Duna-delta Foglaljon szállást a Duna-deltában
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta

Duna-delta Bioszféra Rezervátum – az „öregedő” közkincs

Mivel egyre többen töltik szabadságukat visszatérő vendégként a Duna-deltában, nyilvánvaló, hogy rabul ejtette őket ennek csodálatos és érintetlen természeti környezete.
Azonban kevesen tudják, hogy a mai Fekete-tenger egyik öblében. mintegy 16.000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni az a földnyelv, amely megakadályozta azt, hogy a folyó hordaléka a Fekete tengerbe kerüljön. Később négy nagyobb homokvonulat jött létre, amelyeket a három ma is létező ág, a Szent György, a Sulina és a Chilia közre zárt.
Ez a folyamat i.e. 7500-ig tartott, amikor kialakult a ma is ismert delta. Jelenleg a Duna-delta összterülete mintegy 5800 négyzetkilométer, amelyből Románia területén 3510 km2 található.

A Duna-delta Európa legnagyobb vizes élőhelye
A delta kb. 10 000 évvel ezelőtt keletkezett, gyarapodott, és napjainkban is tovább növekszik, Románia legfiatalabb földterületét alkotva.
Mivel ez a legjobban megőrzött delta Európában, 1990 óta az UNESCO Világörökség részeként bioszféra rezervátumnak számít.
A Duna-delta A Delta leginkább lenyűgöző látványáta tavak és kígyózó csatornák azon ősi labirintusa, amely a világ legnagyobb egybefüggő nádas alkotta felületét úgy öleli fel, hogy egyben a bolygónk egyik legkiválóbb bio-diverzitásaként jeleskedik.

Európában a harmadik legnagyobb a Duna-delta
A Duna-delta Európában a harmadik legnagyobb, míg a világon a 22. helyet foglalja el.
Jelenleg a delta felülete meghaladja az 5700 km²-t. Ennek a területnek csak 10%-a földterület, amely évente mintegy 40 m²-rel növekszik napjainkban is.
A Duna-delta több mint 3000 km²-t természetes vízi és szárazföldi ökoszisztéma élőhelye, amelyek szerepe a valódi ökológiai rekonstrukció.
Ezek a területek majd rendre mind bekerülnek az UNESCO örökségébe, az „Ember és bioszféra” program keretében.
A Duna-deltában európai szinten 30 védett élőhely található, amelyek közül 8 szigorúan védett és ezek egy része csak a Román deltában lelhető fel.

Annak, aki még nem járt a Duna-deltában
Csupán térkép alapján nehéz elképzelni, hogy milyen hatalmas földrajzi területről van szó. Ha csak az átmérőjét nézzük a térképen, akkor Tulceatól Sulina 70 km. A Szent György, illetve a Chilia-ág közti távolság 160 km.
Az összterület mintegy 580.000 hektár, amelyet a vizes övezetekre vonatkozó Ramsari egyezmény alapján nemzetközi fontosságú védett területté nyilvánítottak, s mint ilyen, a Világörökség része.
Európában 60 hasonló ramsari övezet van.
A Duna-delta természeti gazdagsága mellett jelentős a keresztény kulturális öröksége is, hiszen a delta őslakosainak szokásai, évszázados alkotó tevékenységeik nyomán virágzó falvaik, sajátos gasztronómiájuk mind-mind különleges vonzerővel bírnak.
Köztudott az is, hogy több nemzetiség él a deltában és környékén, lipovánok, ukránok, törökök, tatárok, sőt Gorgován jelentős magyar közösség is van, akiknek ma is élő tradíciója és kultúrája van.
A kölcsönhatásban álló keresztény kultúrák tájban élő embere formálta a saját képére és hasonlatosságára Duna-delta egyedülállóan sajátos és gazdag élővilágát.
Mind természeti kincs, mint épített és a kulturális örökség, évente több 100.000 látogatót vonz és fogad a Duna-delta.

Ajánlott turisztikai útvonalak | Természetkedvelőknek ajánlott programok

Duna-Delta
A Duna-Delta turisztikai lehetőségeinek gazdagsága és változatossága számos turisztikai programot generálhat:
Sétahajózás, csónakázás, vízibusz, illetve hajókirándulások a Duna Delta-csatornáin és tavain
Gasztronómiai programok horgász specialitásokkal
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta

Duna-delta flórája (növényvilága)
A Delta csodálatos biológiai sokfélesége csaknem 5500 fajt, ebből 1839 növényfajtát ölel fel.
A Duna-delta növényzete elsősorban a vizes élőhelyekre jellemző, 78%-át nád, sás, gyékény és törpefűz képviseli. Érdemes megemlíteni, hogy a Delta a világ legnagyobb kompakt nádterülete, mintegy 1750 km².
A folyóparton a leggyakoribb faj a fák és cserjék, fehér nyár, fekete nyár, homoktövis, szeder és málnabokrok stb.
A csatornák szélén összefüggő hatalmas víz takaróként fehér, vagy sárga tavirózsa telepeket láthatunk, amelyek sokszínű élőszőnyeg látványát nyújtják a virágzási időszakban, június és szeptember között.
A rezervátum területén két ritka húsevő növény is található, az aldrovanda és a mocsári otratel.

Letea Erdő
Különleges helyet foglal el a Delta növényvilágában a Letea Forest (Erdő), amely Románia egyik legrégebbi természetvédelmi területe és a világ legészakabbi szubtrópusi erdője.
Egy homok dűnés mesebeli táj, ahol szeszélyesen váltakoznak az erdőfoltok az egykor a tengerfenéken kialakult homokdűnékkel.
A szubtrópusi erdőt alkotó tölgyek némelyike már több, mint 300 éves. A Letea erdőben legkevesebb 10 fajta orchidea faj él, de egy olyan lián-fajt is láthatunk, amely akár a 25 métert is elérheti.

A növényzet megfigyelését célzó programok
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta

Duna-delta állatvilága (faunája)
A Delta víz világ kis szárazföld felületének betudhatóan olyan fauna alakult ki, amelynek képviselői főleg halak, kétéltűek, hüllők és madarak.
Az éjszakák béka szerenádtól hangosak, ugyanis itt legkevesebb, 10 kétéltű faj osztozik a „vízvilágon”: a zöld varangy, a nagy tavi béka, a barna varangy, a kecskebéka vagy a fa béka.
A halfaunát különféle halak, 133 faj képviseli, amelyek közül 66 csak sós vizekben található meg: szardella, rombuszhal vagy fattyúmakréla;
Édesvízben 54 faj él: harcsa, compó, sügér, ponty, balin, süllő, csuka, és 13 faj sós és édesvízben egyaránt fellelhető: tokhal (sőregtok, márna, tokhal), makréla stb.

A Deltában és környékén 54 emlős faj él, főleg a szárazföld elszigeteltebb területein, vagy a kiterjedt lápokban, mocsarakban. Ezek közül megemlíthetőek a hermelin, mosómedve, bölény, róka, sakál, vidra, európai nyérc, vadmacska, vaddisznó, hód stb.

Programok az állatvilág megfigyelésére (a Letea és Karaorman erdők meglátogatása)
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta

A Duna - delta madárvilága
A Delta leginkább lenyűgöző látványát a madárvilág nyújtja, nem kevesebb, mint 331madárfaj részvételével.
Közülük mintegy 130 faj vándormadár. Az itt található ismertebb és gyakoribb halászmadarak (különféle kacsák és libák, gémek, kócsagok, hattyúk, kormoránok, sirályok stb.) mellett ritkább, Románia területén alig előforduló fajok is találhatók, mint például a batla, kanalasgém, gulipán, gólyatöcs, valamint ritkább lúdfélék, például a vörösnyakú lúd (a világon élő madárpopuláció 50%-a), ritka ragadozófajok, vagy kormorán (a világon élő madárpopulációjának 60%-a).

A pelikánok minden bizonnyal a Delta emblematikus madarai.
A Deltában két pelikánfaj él: a közönséges, sokkal elterjedtebb pelikán, valamint jóval kisebb létszámmal a Borzas gödény.
Száz évvel ezelőtt a pelikán a Duna egész alsó részén általánosan fellelhető madárfaj volt. Napjainkban azonban a közönséges pelikán szinte teljes fészkelő populációja a Duna Deltába költözött, több mint 18 000 egyed. Vándor madár, amely a meleg évszak kezdetével érkezik hozzánk, míg a hideg évszakot Északkelet-Afrikától Indiáig terjedő meleg zónában tölti.
A Deltában nyáron nagy csoportokban fészkel és a kormoránokkal (kárókatona) együtt, halászik. Naponta körülbelül 1 kg halat képes felfalni.

A közönséges pelikán rózsaszín-sárga tollazatú, míg a göndör pelikán többnyire világosszürke tónusú tollazattal ékeskedik.
A borzas gödény (göndör pelikán) a nevét a szaporodási ciklusa alatt a fejét díszítő göndör tollak alakja miatt kapta. Kicsit nagyobb, mint a közönséges pelikán és kinyújtott szárnyainak fesztávolsága elérheti a 3 m-t is, ö Románia leghatalmasabb madara.

A gödény népesség sokkal ritkább, mint a közönséges változat, hiszen a Deltában fészkelő populációja csak mintegy 500 egyedszámmal bír.
Természetbúvároknak kínált programok: madarak megfigyelése, filmezése, fényképezése
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta
Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta Romania Delta Dunarii - Romania Danube Delta

Védett Területek
A Duna-delta 20 szigorúan védett területet foglal magában, összesen több mint 50 000 hektáron, ami a rezervátum teljes területének körülbelül 9%-át teszi ki.
Ezek közül a legfontosabbak: Roșca - Buhaiova, Săraturi - Murighiol, Popina-sziget, Periteașca - Leahova, Grindul Lupilor és Chituc, Ceaplace-sziget, Letea és Caraorman-erdő, Nebunu-tó, Sacalin - Zătoane, Belciug-tó stb.

• Roșca - Buhaiova (9625 ha) területét tavak komplexuma alkotja. Jelenleg Európa legnagyobb pelikán telepének ad otthont.

• A Murighiol sós tó (87 ha) a harkály, vadkacsa és más gázló madár kolóniák lakóhelye.

• A Razelm-tavon kialakult Popina-sziget (98 ha) a vándormadárfajok fészkelő helye és egyben itt lelhető fel Románia egyetlen mérgező pókja, a fekete özvegy, vagy másnevén az óriás myriapod is.

• Periteașca - Leahova (4,125 ha) a vörösnyakú libák, pelikánok, kacsák és kalifák pihenő, illetve táplálkozási helye.
Ez magában foglalja a homokos hegygerincek sorozatát, a Bisericuța-félszigetet, valamint a Leahova Mare és Leahova Mică, a Periteașca, valamint Coșna tavakat.

• A Grindul Lupilor (2 075 ha) természetvédelmi övezet egyetlen nagyobb húsevő lakója az arany sakál.
Kiváló otthona, élő, illetve természetes szaporodó helye azonban számos halfajtának: ponty, keszeg, csuka, süllő, stb.

• A Chituc-hegygerinc (2300 ha) kis tavak sorozatát foglalja magában, amelyek télen életmentő jelentőséggel bírnak a deltában telelő madarak számára.

• A Ceaplace-sziget (117 ha) egyike azon három fontos helyszínnek Romániában, amely a krétai (göndör) pelikánok telepeinek élőhelye.

• A Letea-erdő (2825 ha) Európa legészakibb szubtrópusi erdeje, amely számos ritka fajta orchidea, valamint sok-sok madár ősi élőhelye, amelyek úgy a szárazföldi területeket, mint a sós mocsarakat kedvelik.

• A Nebunu-tó (115 ha) optimális fészkelési és táplálkozási feltételeket kínál számos madárfaj számára (pelikán, vörös gém, sárga gém, szürke gém, kis kormorán stb.).

• Sacalin - Zătoane (21410 ha) védelmi terület kedvező feltételekkel rendelkezik a hattyúk fészkeléséhez, valamint kiváló élőhely, menedék és fészkelőhely számos gázlófaj számára.

Fontos tudnivalók, ajánlásaink:
• A késő tavasz a legszebb évszak a Delta felfedezéséhez.
Visszatérnek vándormadarak, megújul a táj és a tavasz vége felé még a tündérliliomok, tavirózsák is megjelennek.
Egyben halászati tilalom időszak is lévén, Delta a csatornáiban életalkotó csendesség van, elenyésző a csónakos forgalom és elbűvölőbb a táj.

• A többi évszak sem elhanyagolandó, hiszen számos izgalmas látnivalóval szolgálhat.
Ősszel útra kelnek a vándormadarak hatalmas kolóniái, számos ritka állat és madárfaj, valamint különleges növényféle kifejlett példánya válik láthatóvá,
Télen a táj teljesen megváltozik és a delta vidéke különösen akkor válik látványossá, miután a tavak befagynak.
Februárban párzik a Delta egyik ritka, de legimpozánsabb madárfaja, a göndör pelikán irigylésre méltó toll színpompában látható.

• A Mila 23, valamint régiója a legjobb kiinduló hely a Delta felfedezéséhez, mivel csendes, nem a főcsatornákon mellett található, mégis a Sulina ág zónában központi elhelyezkedéssel bír. Ajánlott itt megszállni a vendégszerető házigazdáknál panzióban, falusi vendéglátásban stb.
Letea a Delta legjobban megőrzött faluja, és ha felfedezni szeretné a halászházak sajátosságait, ide is, a Mila 23 a tökéletes kiinduló hely lehet.
Hasonló kiváló kiindulópont a Duna-delta felfedezésére a Szentgyörgy ág. Aki először látogat a deltába, annak megnyugtató lehet, hogy személyautóval a választott és előfoglalt szálláshelyre jöhet (nem kell az autóját Tulcsán hagynia és csomagjával hajóra szállva a Sulina-i szállásra érkeznie). Innen a választott vízi alkalmatossággal és egy jó idegenvezetővel megismerkedhet a Delta csodálatos biodiverzitásával. A Szentgyörgy ág látvány és élmény különlegessége abban áll, hogy nagyot változik a deltai táj a Fekete tenger fele haladva, míg a teljes élményt a Duna és a Fekete-tenger egyesülésének torkolata, illetve vad tengerparti strandja látványa nyújtja.

• A Letea-erdő az a különleges hely Romániában, ahol megcsodálhatja a görög lian-t, amint felkúszik a környező fákra, a számos orchidea fajtát, vagy nagyon régi tölgyfát, amelyek harmóniája a gyakori homok dűnékkel, valamint a táj színpompás növényzetével egyedülálló tájat alkot.

• Minél többet szeretne látni és megtapasztalni a Delta varázslatos világából, annál inkább válasszon képzett vezetőt, lassú csónakot, vagy sétahajót, amely nem kavarja fel a táj és természet élővilágának meghitt csendjét.
A Delta csendben, lassúbb tempóban engedi magát felfedezi, és csakis annak, aki nyitott rá. A teljes és talán a legegyedibb élményt a kajakozás adhatja, minden delta látogató számára. Ha teheti éljen a lehetőségével.

Kedvelt turisztikai útvonalak a Duna-Deltában:
• Bukarest - Tulcsa - Murighiol - Babadag - Enisală - Istria - Mamaia - Konstanca - Bukarest
• Bukarest - Tulcsa - Chilia Ág - Sulina - Crișan - Maliuc - Bukarest.
 
• Herkulesfürdő Foglaljon szállást Herkulesfürdőn
• Vaskapu Keressen szállást a Vaskapuk környékén
• Szörényvár Nézze meg a környék szállásait
• Aranyosfői-jégbarlang Válasszon a környék szállásaiból
• Kiskoh - Medvebarlag Foglaljon szállást az Erdélyi Szigethegységben
 
 
VIII. Egészségturizmus
A gyógyturizmus mind az Egyesült Államokban, mind Európában egyre nagyobb divattá válik. Romániában az alábbi gyógyturizmus kategóriákat sorolhatjuk fel:
Gyógyfürdők | Természetes gyógyító tényezők a fürdőturizmusban Románia kivételes gyógyfürdő-potenciállal rendelkezik, amely különféle gyógyító kúra tényezőket koncentrál.
Az elmúlt években a gyógyfürdőzés széles körű fejlődésen ment át a balneomedicina átfogó kutatásai eredményeinek gyakorlatba ültetésével.
Következésképp a természetes gyógyfürdő, illetve kezelő bázisokat országszerte korszerűsítették, a növekvő kereslet arányában kibővítették és diverzifikálták.
Jelenleg Romániában mintegy 160 üdülőhely és gyógyfürdő található kiváló természeti adottságú gyógyító tényezőkkel.
Létezésük megalapozta és elősegítette a balneo-klimatikus turizmus robbanásszerű fejlődését, valamint tőkésítésüket a sokféle emberi betegség kezelésére.
Különösen a szénsavas forrásairól, fürdőiről és kénes gőzölgéseiről híres Borszék, Hargitafürdő, Tusnádfürdő, Málnásfürdő, Herkulesfürdő, Calimanești, Caciulata, Buziás, valamint a romantikus szépségű Békás-szoros. Gyilkos-tó, Szent Anna-tó, Bucsecs és a Brassói-havasok (Predeal, Sinaia, Azuga, Bușteni) vonzzák a legtöbb látogatót.
Az egészségturizmus természetes gyógyító tényezői a következők:
Ásványi és termál-ásványvizek képviselik a fő természetes gyógyító tényezőt Romániában az alábbi kritériumok szerint, melyhez Románia balneoturisztikai tevékenységének fontos része kapcsolódik
- a tartalékok mennyisége
- a terápiás tulajdonságok
- tartalmuk változatossága
A romániai ásványvizek kémiai elemei nagyon változatosak, ezért fizikai-kémiai, ásványtani és termikus szempontból nagyon összetettek és sokfélék. Elsősorban a hegyek és a fennsíkok érintkezési területe között találhatók a heggyel és a mélyedés területtel (Buziásfürdő, Kovászna, Tusnádfürdő, Călimănești, Herkulesfürdő, Dornavátra üdülőhelyek).
Gyógyvizű terápiás tavak
Ezen tavak vizei különleges fizikai-kémiai tulajdonságai (heliothermia és magas sótartalom), valamint összetételük miatt, amely nátrium-klorid, jodid vagy kén, különös gyógyító terápiás jelentőséggel bírnak.
A balneoturizmus legnagyobb elismerésnek örvendő tavai:
A román síkságon:
- Balta Albă, Lacul Sărat, Lacul Amara
A román tengerparton:
- Techirghiol, Mangalia
A Kárpátok alján, vagy a fennsíkjain fekvő dombvidékeken található sóhegységekből:
Szováta, Marosvásárhely, Désakna, Vízakna, Slănic Prahova, Aknasugatag.
Gyógyterápiás iszapok Romániában jelentős gyógyterápiás iszaptartalékok vannak, amelyek származásuk és fizikai-kémiai tulajdonságaik szerint három kategóriába sorolhatók:
Sapropelice - fekete, kénes iszapok, jellemző az alábbi tavakra:
- Techirghiol, Amara, Lacul Sărat, Szováta, Vízakna, Ocnele Mari és a Fekete-tenger.
Magas ásványtartalmú forrás iszapok:
- Oláhszentgyörgy, Félixfürdő;
Vegyileg lebontott tőzeg:
- Poiana Stampu, Borszék, Tusnad, Mangalia.
Gyógyhatású terápiás gázok természetes emanációi:
Szén-dioxid kibocsátás
- A vulkanikus eredetű Kelemen hegységre jellemző természetes szén-dioxidot kibocsátás helyei (barlangok, görögök stb.) Tusnádfürdő, Borszék, Buziás fürdő, Kovásza, Dornavátra, Oláhszentgyörgy, Hargitafürdő.
Hidrogén-szulfid emanáció helyei egyedülállóak Európában
- Șugág és Csíkszentimre.
Sóbányák
Románia egészségturizmusának szerves alkotó elemei a sóbányák.
Legtöbbjük napjainkban már olyan nagy és átfogó gyógy, illetve kezelő bázissal rendelkezik, amely már szinte egyedülálló szolgáltatásaival kiváló hírnévnek örvend az országhatárokon kívül is.
Ilyen többszáz éves romániai sóbányák, amelyek kiépült kezelő bázisa egyben az egészségturizmus fellegváraivá nőttek, a következők:
Aknavásár, Slănic Prahova, Szlanikfürdő, Parajd, Kacsika, Torda stb.
Orvosi gyógynövények
Az egészségturizmus jelentős részét képezi a vadon termő orvosi gyógynövények színes tára. Románia a vadon termő gyógynövények valóságos gyűjtőhelyének tekinthető, amint azt természeti rezervátumainak száma, illetve felületi nagysága is megerősít.
A termesztett orvosi gyógynövények az európai gyógyturizmus erősödésének betudhatóan kerültek be az egészségturizmus körforgásába, úgy az egyes gyógyszerek előállítására, valamint a külső gyógyításra, mint gyógynövényes fürdőkre kiterjedően.
Éghajlati tényezők
A klímaterápia felhasználható az emberi test egészségének megőrzésére vagy javítására.
Romániában domborzatának, valamint földrajzi fekvésének betudhatóan három kiváló gyógyhatású bioklíma található:
- élénkítő (síkság és tengerpart)
- nyugtató (a nyugati síkságtól, domboktól és fennsíktól 600-1000 m magasságig);
- serkentő - stimuláló (a 800 m és 2000 m közötti magasságokra jellemző technikai stimuláns).
Ionizálás
A túlnyomórészt negatív aeroinizációval járó aeroelektromos éghajlat / levegő hatása elsősorban az emberi szervezet nyugalmi állapotára és alvására gyakorol negatív hatást.
Romániában a levegő ionizáltsága moderált, de vannak olyan területek, ahol ezek az ionizálás értékek jóval magasabbak, így az éghajlatuk, levegőjük fiziológiai hatása növekedett jótékony hatást gyakorol az emberi testre. Az ilyen természetű fürdő, illetve üdülőtelepek valós értékének meghatározója a mérsékelt szint fölött mért ionizálás értékének nagysága.
Kiemelt fürdő/üdülőtelepek: Buziásfürdő, Félixfürdő, Borszék, Menyháza, Herkulesfürdő).
 
IX. Máramaros
A Keleti-Kárpátok északi részén található, amelyet a Radnai-havasok, az Északi-Vulkán-Kárpátok, illetve a Máramaros-hegység jelöl.
A "Történelmi Máramaros" egy egyedülálló szabadtéri múzeum, számtalan látnivalójával, amelyek szerves részét képezik az antropikus (ember által alkotott) attrakcióknak.
A világon egyedülálló művészeti és vallási értékkel bíró híres fatemplomai, a „Vidám Temető”, amely olyan ortodox megvilágításban szemlélteti a keresztény élet summáját.
Az ironikus felhangú rövid halotti fejfákra irt verseket nagyon jól kiegészítik azon naiv festmények, amelyek az elhunyt földi életének lényegét összesítik frappáns humorral tanulságaival az utódok és utókor okulására.
A „Biserica din Deal” vagy a „Biserica Balcului din Ieud” a legrégebbi ilyen típusú építészeti emléke Máramarosnak, amely 1364-ből származik
A „Biserica din Sârbi – Sisani” 1532-ben egy hatalmas tölgyerdő melletti dombon épült nagyméretű fatemplom, a keresztény ortodox hit alkotta egyedi katedrális.
A templom 60 cm-nél vastagabb tölgygerendákból készült, sarkainál fecskefarokkal zárva. Egyetlen fém elem, vagy bármely más fém összetevő nélkül készült a legkisebb részletekbe menően (pl. szeg, vaskapocs stb.)
A „Bârsana Kolostor” – sajátos jellegzetessége az, hogy itt összpontosul a máramarosi fafaragás ősrégi művészete. A máramarosi kézművesek kemény keze által faragott templomépület facsoda mesébe illő mennyei tájakból kiszakított világról mesélnek...
Az Iza folyó partja melletti dombon magasló „Bârsana Kolostor” a valaha volt egész „Máramaros országra” nyíló rálátással, e mennyei föld és lakói őreként védelmezője marad, talán az idők végezetéig is.
A Máramarossziget Múzeumának több részlege van, amelyek számos egybegyűjtött felbecsülhetetlen értéket és építészeti emléket őriznek a történelmi Máramaros területéről.
A legfontosabb a szabadtéri néprajzi rész, ahol tucatnyi parasztházat és eszközt mutatnak be. Az itt bemutatott háztartások lehetővé teszik a látogató számára, hogy valós képet kapjon azokról a parasztokról, akik több száz évvel ezelőtt éltek ezeken a vidékeken.
Máramaros nagy jelentőséggel bíró természeti látnivalói
 • Vinderel-tó a Farcau és Mihaleicu csúcsok közti nyeregben;
 • A Radnai-havasok egyedülálló tájat kínál, páratlan állat- és virággazdagsággal.
Az északi lejtő legnagyobb jeges kalderája a Iezeru, amelyet északon és északkeleten a Nagy Pietrosz határol. Az üst alján található a Mosolygó-tó 1870 m ovális alakú, 80 m hosszú, 70 m széles és 1,8 m mély glaciális tó.
 • Vlăsinescu mocsarak, Demeter-tó természeti rezervátum az Forrásliget fennsíkon, „Poiana Brazilor” és „Morărenilor-tó” Bréb falu határában. E mocsarak flórája és növényzete megőrzi az északi sarki elemeit, valamint a jégkorszaki eredetű kétéltűekét;
 • Aknasugatag és Rónaszék sóbányái beomolva nagy kiterjedésű sós tavak létrejöttét eredményezték. Ezen tavak közül Románia leghatalmasabb sósvizű tava a „Gavrilă-tó”.
A turizmus formái, valamint ajánlott turisztikai útvonalak Máramarosban
Szabadidős és rekreációs turizmus
Hosszabb tartózkodási idő eltöltésére a zónában az alábbi hírneves szabadidős és rekreációs hegyvidéki üdülőtelepek alkalmasak:
- Borsafüred, ahol gyógykezelések, a téli sportok és a túrázás lehetőségei adottak
- Aknasugatag gyógyfürdő. Fő terápiás tényezői a koncentrált nátrium klorid tartalmú természetes ásványvizek, amelyeket a mozgásszervi rendszer reumatikus betegségei esetén ajánlanak;
- Vaser-völgy - a Máramaros-hegység legvonzóbb turisztikai útvonala, ahol szállást erdész és vadász lakok, erdő-kitermelő, tanyai, vagy akár bányász hétvégi házakban, illetve panziókban foglalhat.
Napjainkban történik bevezetése a Natúrpark státuszú védett területek kategóriájába.
Hétvégi turizmus
Kiváló helyeként javasolt az Iza, a Vaser és a Visó völgyek kiváló látnivalóikkal, programlehetőségeikkel és különbféle szállástípusaikkal (hétvégi házak, panziók, kulcsosházak, menedékházak stb.)
A történelmi Máramarosban lehetőség van sportvadászatra is a következő területeken: Visó térség, Petrovabisztra - Ruszcova, Ruszpolyána.
Agroturizmus
A turisztikai forgalom egy olyan rusztikus formája, amely a történelmi Máramaros rurális értékeinek feltárásával vált közkinccsé.
A vendégek elszállásolása vendégszerető máramarosi családok házaiban történik. Megcsodálhatják a helyi tájban élő emberek hagyományait, életkörülményeit.
A maga eredetiségében tálalva megízlelhetik a máramarosi konyha ínyencségeit (igényelhetnek reggelit, ebédet, vacsorát, ugyanazokat az éteket fogyasztva, mint a házigazdák).
Az ételek felhozatala általában teljesen bió értékűnek tekinthető, ugyanis a hagyományos önfenntartó gazdálkodás teremti elő ezeket saját kertjeikből, illetve gazdaságaikból.
A máramarosi gyümölcspálinka fajták, valamint háziborok sokfélesége a máramarosi ember életigenlésének beszédes bizonyítéka.
Az idelátogatók részt vehetnek a falu mindennapi életében, részei és szemlélői lehetnek azon ősrégi máramarosi hagyományoknak, amelyeket oly nagy odaadással ápolnak e falvakban még napjainkban is.
Az élményre vágyók részt vehetnek a ház körüli teendők elvégzésében, a kerti munkák, illetve állattenyésztés dolgaiban, vagy vadlesen, vadászaton, illetve kipróbálhatják horgász szerencséjüket a friss vizű hegyi patakok csobogásában.
A kézműves foglalkozást kedvelők helyben elsajátíthatják a szövés, fonás, fazekasság, tojásdíszítés, szobrászat stb., fortélyait.
A túlélés az egyszerű emberek nagy titka, ahová a belépés akár egy jól kiválasztott szállásfoglalással is kezdődhet.
 
X. Székelyföld
Románia magyar szempontból legérdekesebb idegenforgalmi központja a Székelyföld – amely valójában több történelmi és földrajzi egységből áll – nemcsak a már említett látnivalók miatt nyújt kiemelkedő értéket, hanem a kulturális hagyományai miatt is.
A történelmi székelyföldet hét Székely Szék alkotja:
 1. Udvarhelyszék
 2. Marosszék
 3. Csíkszék
 4. Sepsi-szék
 5. Orbai-szék
 6. Kézdi-szék
 7. Aranyosszék
A XVII. század elején Sepsi-, Kézdi- és Orbai-szék egyesüléséből jött létre Háromszék, így a székely székek száma ötre csökkent. Néhány széken belül pedig fiúszékek alakultak: Miklósvár (Sepsi-szék), Gergyó és Kászon (Csíkszék), Keresztúr és Bardóc(Udvarhelyszék), Szereda (Marosszék).
Egy magyarországi embernek, aki még sosem járt ezen a vidéken, nehéz elképzelnie, hogy 10-14 óra autózás után a legtermészetesebb dolog, ha magyarul beszél.
Helyenként akkor lenne bajban, ha románul próbálkozna, mert értetlen fülekre találna. A magyarlakta területek homogenitása csökken, a magyarság aránya mindenütt mérséklődik. Ezzel együtt varázslatos, több évtizeddel, akár száz évvel elmaradott településekre jutunk el, ha van bátorságunk letérni a kiváló minőségű földutakról és letesztelni autónkat a híresen rossz romániai utakon.
A természet érintetlensége és varázslatossága mára már mindenütt híressé vált, egy átlag nagyvárosban élőnek elképzelhetetlen illatú levegővel, tiszta patakokkal és vendégszerető emberekkel szolgál ez a vidék. A régió természeti kincseit már felfedezték, és a helyiek is igyekeznek megőrizni azokat.
Székelyföld számos olyan értéket mondhat magáénak, melyek miatt messze földről felkeresik.
Sóvidék
Sóvidék a történelmi Székelyföld közepén, Hargita megye nyugati részén és Maros megye keleti határán fekszik.
Így nevezik Székelyföldnek ásvány-kincsekben gazdagon megáldott vidékét: a Korond- és Kis-Küküllő völgyét le Maros-Torda vármegye Szováta községig.
Innen alig egy-másfél órányi járásnyira találjuk a nagy székely városokat úgymint Székelyudvarhely; Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, valamint a több kultúrát egyesítő Szászrégent.
Nevét a geológiai harmadkorban az Erdélyi-medencét borító tengerből visszamaradt sóhegyekről kapta.
„A föld, amelyen járunk, egy tengerrész sógazdagságát rejti magában. Sót izzad a föld, sóval vegyes az út pora, sótartalmúak a források, a kutak vize sós ízű, márványfehér, sima sóhegyek törnek ki a földből és só-sziklákkal viaskodik a völgyben letörtető folyó.”
(Hankó Vilmos: Székelyföld, 1896)
A vidék az erdélyi sóbányászat központja, mely már ősidők óta lakott hely.
Korabeli okiratok tanúskodnak arról, hogy e vidéken már a rómaiak idején kiaknázták a sót, és hogy ismeretes volt a sóstavak gyógyhatása is.
Szépségét érzékelteti az alábbi kis szálló ige:
"Az Isten az első napon megteremté Székelyföldet.
Körülnézett és látván, hogy milyen szép és jó, kedvet kapott hozzá, és megteremtette mellé a világot is."
Főbb természeti látnivalói:
• A szovátai sós tavak, melyek közül a legnagyobb a Medve-tó,
• A parajdi só-szoros
• A parajdi sóbánya és kezelőközpont
Székelyföldi kulturális látnivalók és programok
Székelyföld számtalan kulturális látnivalója között nemzetközi viszonylatban is különleges műemlékek, templomok, kastélyok, ókori, középkori emlékek, barokk, klasszicista, romantikus, neoreneszánsz, eklektikus és szecessziós stílusú középületek és lakóházak, múzeumok és galériák, valamint a köztéri szobrok, emlékművek sokasága található.
Számos évenként megrendezett művészeti fesztiválnak, néprajzi, turisztikai és sporteseménynek ad otthont.
Ezek közé tartozik az Ezer Székely Leány Napja, a Székely Majális, a Székely Sziget Fesztivál, a Székely Pajzs Napok (régi nevén Székely Félsziget Fesztivál), az Aquarius, a borvíz ünnepe, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, az EMI-tábor, a Székelyföldi Rockmaraton, a Félsziget Fesztivál és a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny.
Mindezek mellett fontos események a székelyföldi város- és falunapok, ahol hagyományőrző és kézműves foglalkozások és bemutatók vannak.
Székelyföld természeti látnivalói
Természeti látnivalói közül felejthetetlen élményt nyújt a Békás-szoros, a Gyilkos-tó, a Szent Anna-tó, a Medve-tó, Vargyas-szurdok, Almási-barlang, valamint a Székelyek szent hegye, a Madarasi Hargita.
Ugyanakkor Székelyföld bor- és gyógyvizei, mofettái, sós vizei és parajdi sóbarlangja emelik Székelyföld turisztikai vonzerejét.
 
Kérjen ajánlatot | Tudjon meg többet | Foglaljon  
 
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!

 
Csíksomlyó szállás

 

--