Románia, Kárpátokon túl, Munténia, Szeben Megye, Transzfogaras - Bulea Tó-i Turizmus, Utazások, Szálláslehetoségek Transzfogaras - Bulea Tó-n: Hotel, Szálloda, Panzió, Kulcsosház, Kemping, Menedékház. Szolgáltatások: Szállásfoglalás Transzfogaras - Bulea Tó-n, Személyszállítás, Idegenvezetés. Programlehetoségek, ünnepek: Kirándulás, Szilveszter, Karácsony, Húsvét, Pünkösd.
 
Erdélyi szállás, utazás, turizmus és info            Erdélyi szállás, utazás, turizmus és info
Válasszon szállást honlapunkon, foglalja le, fedezze föl Erdély varázsát.
Románia - Erdély - Szeben Megye - Transzfogaras - Bulea Tó

Szeben megye (románul Sibiu) Románia közepén helyezkedik el, Erdélyben. Székhelye Nagyszeben (154 458 lakos). Határos megyék: Brassó megye keleten, Fehér megye nyugaton, Maros megye északon, Vâlcea megye és Arges, megye délen.
Népesség: 2002-ben a megye lakossága 421 724 volt, a népsűrűség 78/km2. A lakosság nagy része román. Vannak német, magyar és cigány közösségek. Hagyományosan a legnagyobb kisebbség a német, de számuk az utóbbi időben lecsökkent. A megye déli részét, a hegyekhez közel románok lakják, az északi részét németek és románok, de a német települések nagyrészt kihaltak. A cigány lakosságot a kommunizmus idején telepítették Dél-Romániából ezekre a településekre, azóta számuk egyre csak nő.


Földrajz: A megye teljes területe 5432 km2. A déli részen húzódik a 2500 m-nél magasabb Fogarasi-havasok, a Lotru- és a Csindrel-hegység, amelyek a megye 30%-át foglalják el. Az Olt folyó Szeben megyén áthaladva, a Vöröstoronyi-szoroson vágja át a Déli-Kárpátokat, amely az egyik legkönnyebb átjáró Erdély és Havasalföld között. Északon áthalad a Nagy-Küküllő is a megyén.
Gazdaság: Szeben megyének van az egyik legdinamikusabb gazdasága Romániában, sok külföldi befektetéssel. A megye legnagyobb természeti erőforrása a földgáz. Kiskapuson két hatalmas kémiai üzem több évtizedig szennyezte a környezetet nehéz fémekkel, szénnel és más kémiai anyagokkal. Ezért még mindig ez a környék az egyik legszennyezettebb terület Európában. Szerencsére 1989 után az ipari létesítmények nagy részét bezárták.

A Fogarasi-havasok (románul Masivul Fagarasului) a Déli-Kárpátok hegyláncolatának kelet felől második tagja, a Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegysége. Északon a Fogarasi-medencével határos, amelyen átfolyik az Olt, nyugaton az Olt völgyével és a Vöröstorony-szorossal, délen a Cozia- és a Jézer-hegységgel, keleten a Szág-hegységgel és a Királykő-hegységgel. A névadó Fogaras város a hegységtől északra van. A Fogarasi-havasok a Csindrel-hegység és a Barcasági-hegyek között, az egykori Szeben és Fogaras vármegyék területén, a volt román határon emelkedik. Keleten a Barca patak völgye, nyugaton az Olt folyó határolja. Kelet-nyugati irányú főgerince hatalmas falként emelkedik ki a környező medencékből, gerincmagassága mindenhol meghaladja a 2000 métert. A Fogarasi-havasok legmagasabb hegyei: Moldoveanu-csúcs (2544 m), Negoj-csúcs (2535 m), Nagy-Vist (2527 m), Leszpez-csúcs (2522 m), Buteanu-csúcs (2507 m), Dara-csúcs (2500 m), Zerge-csúcs (2494 m), Podragu-csúcs (2482 m), Nagy-Árpás (2468 m), Kis-Árpás (2460 m), Vaiuga-csúcs (2443 m), Csortea-csúcs (2427 m), Iezerul Caprei (2417 m), Paltin-csúcs (2399 m).

Éghajlata: Éghajlata 1200 m-ig enyhe, kevéssé csapadékos, az évi középhőmérséklet 4-7 C, az átlagos csapadék mennyisége 700-1000 mm. 1300 m után az éghajlat hűvösebb, nedvesebb, az évi középhőmérséklet 2-4 C alá süllyed, a csapadékmennyiség 1000-1200 mm-re növekszik. 2000 m felett az éghajlat zordabb, a középhőmérséklet alacsonyabb 0 C-nál, a csapadék pedig többnyire hó alakjában hullik. Az északi oldalak nedvesek, hűvösek, borúsak, a déli oldal éghajlata kiegyensúlyozottabb, derültebb.

A Bulea-tó (románul Bâlea) a Fogarasi-havasok legnagyobb tengerszeme, 2034 m magasságban. Felülete 46 508 m2, legnagyobb mélysége 11 m. Mellette halad el a Transzfogarasi út. A nagy turistaforgalom és a közeli menedékházak szennyvize miatt a tó egy ideje már teljesen elszennyeződött.

1977 áprilisában lavina keletkezett a tófalon, a Zerge-nyereg (2315 m) irányából, amely 23 embert sodort a tóba és temetett be. A jégkorszakból visszamaradt tó része annak a 180 hektáros rezervátumnak, amelyet a következő csúcsok határolnak: Vânatoarea lui Buteanu (2507 m), Vârful Capra (2496 m) és Vârful Paltinu Mare (2398 m), Muchia Buteanu és Piscul Bâlii. A rezervátumban több ritka növény, pl. a havasi gyopár, több védett állat pl a zerge, hiúz és szírti sas is él. A tó vizében pisztrángok élnek. A tó közepén egy félszigeten 1904-ben turistaház épült, amely később leégett. Helyére új, nagyobb épületet emeltek, amely az évek során a Fogarasi havasok legnépszerűbb turistaháza lett. 2006 telén először, a tó partján felépítették kelet Európa első jégszállóját, 2007 telén a szálló mellé felépítették az első jégtemplomot is. Az építményekhez szükséges jégkockákat természetesen a tó jegéből vágják ki.

     _______________________________________________________________________________________________________ Románia- Erdély - szállások: hotel, motel, panzió, kulcsosház, falusi vendégház, kemping, kabana, menedékház, bungalow, sátor tábor


  Románia-Térkép
 
 • Erdély térkép
 •  
 • Moldva térkép
 •  
 • Havasalföld térkép
 •  
 • Dobrudzsa térkép
 • Autótérkép
   
  Ingyenes térkép program, melyben üdülése Magyarországi, Romániai - Erdélyi és Szlovákiai útvonalát is megtervezheti!
   
  Letöltés (1.6 Mb exe)

  UGRÁS A LAP TETEJÉRE


  Foglalható szálláskategóriák: Hotel - Szálloda, Szálló, Panzió, Villa, Motel, Hostel, Apartmanház, Fogadó, Étterem, Kulcsosház, Nyaraló - Faház, Gerendaház, Menedékház, Vendégház, Parasztház, Diákszállás, Bungalow, Kemping
  Megtekinthetoek: ROMÁNIAI - ERDÉLYI SZÁLLÁSAJÁNLATOK, biztosított az ONLINE SZÁLLÁSFOGLALÁS amely kiterjed a KÁRPÁT-MEDENCÉRE, ERDÉLYRE, ROMÁNIÁRA.
  A honlapon szállásfoglalási lehetoséget biztosítunk az alábbi megyékban található településeken: Arad Megye: Arad, Beszterce-Naszód Megye: Beszterce, Óradna-Borberek - Radnai Havasok, Bihar Megye: Belényes, Boga-völgye, Kiskoh, Nagyvárad, Váras Fenes, Püspökfürdo - Május 1 Fürdo, Brassó Megye: Brassó, Brassópojána, Felsomoécs, Felsoszombatfalva, Felsotömös, Fogaras, Négyfalu, Törcsvár, Fehér Megye: Fehérvölgy, Gyulafehérvár, Lepus, Nagyenyed, Torockó, Hargita Megye: Agyagfalva, Bikafalva, Borszék, Bögöz, Bucsin, Csíkajnád, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíksomlyó, Csíkszentdomokos, Csíkszépvíz, Csíkszereda, Deság, Énlaka, Etéd, Farkaslaka, Farcád, Felsoboldogfalva, Felsosófalva, Gyepes, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Gyilkos-tó, Gyimesközéplok, Hargitafürdo, Hodgya, Homoródfürdo, Ivó, Kadicsfalva, Kápolnásfalu, Kecset, Kénos, Korond, Korispatak, Küküllokeményfalva, Lövéte, Madarasi Hargita, Máréfalva, Máréfalvi-patak, Marosfo, Maroshévíz, Oklánd, Parajd, Rugonfalva, Sikaszó, Székelyderzs, Székelylengyelfalva, Székelyszentlélek, Székelyszentmihály, Székelyudvarhely, Székelyszentkirály, Székelyvarság, Szelterszfürdo, Szentegyháza, Telekfalva, Tibód, Tolvajosteto - Hargitafürdo, Tusnádfürdo, Zetelaka, Zetelaki Víztározó, Zeteváralja, Hunyad Megye: Csernakeresztúr, Déva, Vajdahunyad, Kolozs Megye: Csucsa, Dés, Gyalu, Kalotaszentkirály, Kolozsvár, Magyarkiskapus, Pádis, Szék, Torda, Tordaszentlászló, Kovászna Megye: Árkos, Bálványosfürdo, Barót, Bereck, Bikfalva, Csernáton, Dálnok, Esztelnek, Gelence, Kézdivásárhely, Kisbacon, Kommandó, Kovászna, Kurtapatak, Málnásfürdo, Sepsibükszád, Sepsiszentgyörgy, Sepsiszentkirály, Uzonkafürdo - Ozunca Bai, Krassó-Szörény Megye: Herkulesfürdo, Karánsebes, Máramaros Megye: Aknasugatag, Borsa, Koltó, Maros Megye: Cserefalva, Dános, Dicsoszentmárton, Gernyeszeg, Marosvásárhely, Segesvár, Sóvárad, Szászrégen, Szováta, Szatmár Megye: Szatmárnémeti, Szeben Megye: Berethalom, Guraró, Nagyszeben, Resinár, Transzfogaras - Balea-tó, Szilágy Megye: Zilah, Temes Megye: Temesvár,
  KÁRPÁTOKON TÚL, DOBRUDZSA, Braila Megye: Braila, Constanta Megye: Constanta, Costinesti, Tulcea Megye: Crisan - Duna-delta, MUNTÉNIA, Arges Megye: Valea Mare, Ilfov Megye: Bukarest, Mehedinti Megye: Szörényvár, Vaskapu, Prahova Megye: Szinaja, MOLDVA, Bákó Megye: Gyimesbükk, Neamt Megye: Karácsonyko, Suceava Megye: Moldovita, Radóc, Szucsáva - Suceava

     
  Szálláshelyek     
  Románia - Erdély     

  Kárpát - medence
     Erdély
   
  Kárpátokon túl
     Dobrudzsa
     Duna Delta
     Havasalföld
     Moldva
  ______________

  Szálláshelyek     
  Románia / Megyék     

     Arad - Arad
     Arges - Arges
     Bakó - Bacau
     Bihar - Bihor
     Beszterce Naszód
     Brassó - Brasov
     Braila - Braila
     Bukarest - Bucuresti
     Fehér - Alba Megye
     Krassó-Szörény
     Kolozs - Cluj
     Konstanca - Constanta
     Kovászna - Covasna
     Hargita - Harghita
     Hunyad - Hunedoara
     Ilfov - Ilfov
     Máramaros- Maramures
     Mehedinti - Mehedinti
     Maros - Mures
     Neamt - Neamt
     Prahova - Prahova
     Szatmár - Satu Mare
     Szilágy - Salaj
     Szeben - Sibiu
     Szucsáva - Suceava
     Temes - Timis
     Tulcea - Tulcea


  ______________
  ______________

   
     
  Szálláshelyek     
  Magyarország     

  Régiók:
     Észak-Magyarország
     Közép-Magyarország
     Észak-Alföld
     Dél-Alföld
     Nyugat-Dunántúl
     Közép-Dunántúl
     Dél-Dunántúl
  ______________