Medveles | Medve-figyelő Erdélyben | Szállás a Madarasi Hargita környékén
Románia - Vadles - Medveles Szent Anna-tó - Székelyföld | Erdély – Kaland – Élmény! Barna medve megfigyelése (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Javasolt útvonalak, 3 csillagos panzió, Szállás Családok és baráti társaságok számára. Kirándulás Székelyföldön. Turisztikai látványosságok, Hargita-hegység, Csomád-hegység, Szent Anna-tó, Mohos-tőzegláp, Bálványos-vár. Panziók, kulcsosházak, hotelek, villák, hétvégi házak Tusnádfürdőn, Bálványosfürdőn és környékén, Sepsibükszád, Bálványos, Torja közeli szállás.
Erdélyi Szállásajánló | Szálláshelyek foglalása Romániában, Erdélyben szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki szállások Fürdő és üdülőtelepek Tengerparti szállások Csíksomlyói zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter Medveles a Hargitán Duna-delta szállások + Regisztrálja szállását Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

Románia – Vadles - Medveles – Csomád hegység – Székelyföld – Erdély

Medveles Székelyföldön, az Olt szurdokvölgyében | Erdély – Kaland – Élmény!

Medveles Tusnádfürdőn
Tusnádfürdőn biztonságos medvelest és megfelelő körülményeket biztosítunk két medve-megfigelésre kialakított épületünkben, a medvét látni akaró érdeklődőknek, a medvével való találkozáshoz.
Napjainkban érdeklődőink már világszínvonalú vadmegfigyelőinkből tanulmányozhatják a Kárpátok királyát, teljes pompájában a saját “tróntermében”, életterében, a vadonban.
A tusnádfürdői medvelesünk 2017 májusa óta nagy sikerrel üzemel
Máté Bence a nagy tapasztalattal bíró világhírű természetfotós és vadmegfigyelő les tervező, több éves kutató munka után választotta azt vadregényes erdei tisztást, ahol a medvemegfigyelés valódi és teljes látványa akár a tökéletes fotók elkészítésének helye is legyen a les épületéből.
A zárt, fedett, kifejezetten erre a célra kialakított biztonságos vadles épületének nagy üvegablakain át, meleg napos, vagy akár esős idő esetén is a medvék viselkedésének megfigyelése a saját természetes környezetükben, valamint fotózása zavartalanul kivitelezhető.
Bár a medveles turista lesként funkcionál, azaz a program a turisták igényeihez igazodik, célirányos tervezésnél és a kivitelezésének megfelelően messze földön a legalkalmasabb arra, hogy úgy az amatőr, valamint hobbi fotósok is kiváló képeket tudjanak készíteni az épületből.
Ebben a medvelesben, egy időben akár 20 embernek is kellemes szórakozást tudunk biztosítani. Számos kedves vendégünk mind két vadlesünket kipróbálják. Első napon az egyiket, másnap a másikat.
A program sötétedés előtt két órával indul, ezért jól összeegyeztethető például az alábbi turista programokkal:
Szent Anna tavi és Mohos tőzegláp látogatás, amely a térségbe érkező turisták egyike kedvence.
Szekeres piknikezés, vagy Csiki sörgyár látogatás sörkóstolással egybekötve.
A medveles program, sötétedés előtt két órával indul, így kiválóan kombinálható bármely hagyományos turista programmal, mint például egy Szent Anna tavi és Mohos tőzegláp látogatással, amit a térségbe érkező turisták egyike sem szokott kihagyni.
De jól párosítható egy szekeres piknikezéssel, vagy akár Csiki sörgyár látogatással is.
A tusnádfürdői medvelesünkhöz a túra tusnádfürdői, a vasútállomás épülete elől szokott indulni, amely az egyetlen működő benzinkúttól 80 méterre van.
Az összegyült csoport létszámától, valamint az időjárástól függően a medvelest terepjáróval, vagy hagyományos parasztszekérrel közelítjük meg.
A lovasszekér a vasútállomástól 500 méterre az erdei úton várakozik, így ezt az utat gyalogosan tesszük meg
Fél órás erdei szekerezés után a medveles épületéig egy újabb 300 méteres séta vár ránk.
A gyalogtúra a természetben zajlik az időjárás viszontagságait szem előtt tartva javasolt felkészülni egy esetleges záporra megfelelő öltözetet öltve, esernyővel, vagy esőkabáttal kiegészítve.
Jöjjön és nézze meg az erdélyi vadon fejedelmét, a medvét teljes pompájában, természetes környezetében.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Általános tudnivalók:
• A medveles épülete kiváló helyet biztosít a medve megigyelésére, fényképezésére turistáknak és fotósoknak egyaránt.
• A medveles program-szolgáltatás egész évben igényelhető
• Az épület 20 személy befogadására alkalmas
• Ajánlott ruházat a résztvevők számára: időszaknak megfelelő túra ruházat, sötét színű felső, esernyő vagy esőkabát.
• Délelőtt: az épületre a fény szemből árad
• Délután: az épület előtt már árnyék van.
A medveles épületének extra fölszereltsége:
• Detektív tükrös ablak: 2 db. 2500 mm x 700 mm
• Reflektor: éjszakai medveleshez alkalmas reflektorok
• Fűtés

Élmény – Kaland – Erdély!

Akik szeretnék megismerni a Tusnádfürdő festői környékét, Hargita megyében számos szálláshely, hotel, panzió, vendégház áll rendelkezésre.
Lazítson és kényeztesse magát Tusnádfürdőn a Hotel Fortuna*** kényelmében:
A vendégek igényeinek megfelelően a szállás mellett reggeli, félpanziós, vagy teljes ellátás kérhető.
A hagyományos székely konyha remekei közül kóstolhat pl. tejföles, füstölt csülökkel készült hagyományos töltelékes káposztát, házikenyérrel, valódi bográcsgulyást, kürtőskalácsot és számos más ínyencséget.
Kezelés, Wellness és SPA szolgáltatások igénylőinek, nagy csoportoknak, barátoknak, családoknak egyaránt kellemes kikapcsolódási és feltöltődési lehetőségeket nyújt az erdő szélén épült Csukás Hotel***. A kezelőközpontban tornaterem, szauna, masszázs, jakuzzi, galvanikus fürdő, elektroterápia, sószoba, szénsavas fürdő és orvosi szakrendelő található.
Családok és baráti társaságok számára, természeti környezetben, a borvíz források közelében kiváló szálláslehetőséget kínál a Tusnádfürdői Fenyő Villa
A panzió felszerelsége: elegáns nappali, felszerelt konyha, központi fűtés, Wellness, parkolás az udvarban, stb.
Tusnádfürdő üdülőtelep egyik nevezetessége a Csukás-tó, melynek partján Termálfürdő, Wellness és Spa Központ épült. Az élményközpontban különböző méretű és hőfokú gyógyvízes medencék állnak a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére, valamint szaunák, sókamra, jakuzzi és relaxációs terem.
Szállás Tusnádfürdő
Szállás Hotel Tusnádfürdő Kezelés
Szállás Bálványosfürdő
Szállás Bálványosfürdő Vendégház
Szállás Sepsibükszád
Szállás Sepsibükszád Kulcsosház (kiadó ház)
Szállás Málnásfürdő
Szállás Málnásfürdő Vendégház
Tusnádfürdő és környéke alábbi szálláslehetőségeit ajánljuk csillagtúrák kiindulópontjaiként:
Szállások Tusnádfürdőről
Szállások Bálványosfürdőről
Szállások Tusnádfürdő környékéről  
Szállások a Szent Anna Tó szomszédságából
Kedves vendégeink számára a fentiekben ajánlott szálláshely oldalak számos kirándulás és programlehetőséget is kínálnak.
Kirándulások, túrák és látnivalók a környéken
A Szent Anna-tó Románia egyedülálló vulkanikus krátertava, a Csomád-hegységben található, Tusnádfürdő közelében. A Mohos Természetvédelmi Terület részét képezi, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp található.
A Mohos-tőzegláp a Hargita hegység vulkanikus vonulata utolsó, legdélibb tömbjének, a Csomád hegység ikerkráterének északi kráterét tölti ki (a másikban található a Szent Anna-tó). Az 1050 m tengerszint feletti magasságban fekvő tőzegláp Románia egyik legértékesebb botanikai védterülete, a Mohos Természetvédelmi Terület része.
Romániában, Hargita megyében van egy hely, ahol úgy érezzük, mintha a sci-fi világába csöppentünk volna: egy 80 hektáros vulkáni kráterben kialakult, tőzegmohával bélelt lápos erdő, húsevő, hallucinogén, mérgező reliktum-növényekkel és savas vegyhatású kis tavak.
„Két-háromszáz apróbb-nagyobb gömbölyű tengerszem, mint megannyi csillag ragyog a veszélyes bérci ingoványon, miknek hatása leírhatatlan. Az ember a tündéreket véli látni, kik tengerszemeikből feljőnek, hogy a halandót a vészes síkra csalják.” Jókai Mór
Túra útvonalak:
• Balvanyos - Csiszár-fürdő - Csoma-puszta - Begyenkő-barlang - Balványos (kék kereszt, 5 óra)
• Bálványosfürdő - Ibolya-forrás - Bálványos-vár (sárga pont, 1 óra)
• Bálványosfürdő - Apor lányok feredője (piros pont, 1 óra)
• Torja - Büdös- barlang (kék pont 1 1/2 óra)
• Gyilkos-barlang - Madártemető - Buffogó - Bálványosfürdő (kék pont, 5 óra)
• Bálványosfürdő - Szent Anna-tó (sárga kereszt, 3 óra)
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Barna medve
A barna medve (ursus arctos) a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja.
Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza, ahol barlangot tud készíteni magának. Jelentős számban él azonban Kárpát-medencében.
A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el.
Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom.
A barna medve mindenevő
Megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány.
Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket)
Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái.
A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg.
A barna medvék csak ritkán vadásznak és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek.
A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik.
Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.
A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál (pl. gazdagabb áfonyásokban) többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetőek az egyedi erőn alapuló dominancia viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívebbek.
A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél.
Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.
A nőstény medvék a 10-30 napig tartó ösztruszban több hímmel is párosodhatnak.
A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért és a nyertes 1-3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.
Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot, vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig késik; a vemhesség ezután 6-8 hetes, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg.
A kezdetben mindössze 340-680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18-30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek.
A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3-4 évig együtt élnek.
A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is).
A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják, vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait.
A fiatalok 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.
Bár kevésbé ismert, de a medve húsa évezredek óta kedvelt csemege. A legjobb minőségű a kétéves, vagy annál fiatalabb medvék húsa, íze azonban változó, nagyban függ az élőhelytől és a medve táplálkozásának mikéntjétől.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Telefon: (004)-0736-651 069 (mobil)     |     (004)-0723-877 570 (mobil)
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!
Tiszteletben tartjuk intimitását, így portálunk nem használ személyes adatokat tároló sütiket (cookie).


Csíksomlyó szállás

 

Románia - Vadles - Medveles a Hargitán - Székelyföld – Erdély, Vadles Székelyföldön, a Hargitán | Erdély – Kaland – Élmény! Igaz történet alapján, Barna medve (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Kolozsvártól, Bukaresttől, Nagyváradtól, Zetelakáig javasolt útvonalak, Így néz ki egy 3 csillagos panzió Zetelaka községben, Családok és baráti társaságok számára. Vadaspark Ivóban, Zetelaka községben. Lovarda Ivóban – Izlandi lovak. Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára. Turisztikai látványosságok Madarasi Hargitán, Madarasi Hargita, Madarasi Hargita-csúcs (1801 m), Kerek Szikla. Panziók, kulcsosházak, hotelek villák, a Madarasi Hargitán és környékén, Panziók a Madarasi Hargitán, Panziók és kulcsosházak Zetelakáról, Panziók és kulcsosházak Zeteváraljáról, Panziók hétvégi házak Ivóból, Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhelyről.

 

Csíksomlyó szállás Csíksomlyó szállás