Medveles | Medve-figyelő Erdélyben | Szállás a Madarasi Hargita környékén
Románia - Vadles - Medveles Szent Anna-tó - Székelyföld | Erdély – Kaland – Élmény! Barna medve megfigyelése (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Javasolt útvonalak, 3 csillagos panzió, Szállás Családok és baráti társaságok számára. Kirándulás Székelyföldön. Turisztikai látványosságok, Hargita-hegység, Csomád-hegység, Szent Anna-tó, Mohos-tőzegláp, Bálványos-vár. Panziók, kulcsosházak, hotelek, villák, hétvégi házak Tusnádfürdőn, Bálványosfürdőn és környékén, Sepsibükszád, Bálványos, Torja közeli szállás.
Erdélyi Szállásajánló | Szálláshelyek foglalása Romániában, Erdélyben szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki szállások Fürdő és üdülőtelepek Tengerparti szállások Csíksomlyói zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter Medveles a Hargitán Duna-delta szállások + Regisztrálja szállását Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

Románia – Vadles - Medveles a Szent Anna-tónál – Székelyföld – Erdély

Medveles Székelyföldön, a Szent Anna-tó közelében | Erdély – Kaland – Élmény!

A Szent Anna-tó Románia egyedülálló vulkanikus krátertava, a Csomád-hegységben található, Tusnádfürdő közelében. A Mohos Természetvédelmi Terület részét képezi, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp található.
Medveles a Szent Anna-tónál
A tusnádfürdői medveles 2017 májusa óta nagy sikerrel üzemelt, amikor a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy építünk egy sokkal nagyobbat, amely akár 45 személy befogadására is alkalmas. Ugyanis sok buszos nagy csoport jelentkezett korábban, de a 20 vendég befogadására alkalmas tusnádfürdői medveles nem tette lehetővé, hogy fogadjuk őket.
Máté Bencével, a világhírű természetfotós és vadmegfigyelő, vadles tervezővel hosszas keresgélés után, találtunk egy tökéletes helyszínt a második medvemegfigyelő les felépítéséhez a Szent Anna tó szomszédságában.
A helyszín kiválasztásánál és tervezésnél meghatározó szempont volt, hogy tökéletes fotókat lehessen készíteni a les épületéből.
Bár a medveles turisták fogadására szolgál, azaz látogatási programja a vendégek igényeihez igazodik, tervezésnél és a kivitelezésnél figyeltünk arra, hogy bárki (amatőr és hobbi fotósok) kiváló medve látványfotókat tudjon készíteni az épület ablakain át.
A zárt, fedett, biztonságos vadles épületéből, a nagy üvegablakokon keresztül, esős idő esetén is kényelmesen lehet szemmel követni és megfigyelni a medvék viselkedését, saját természetes környezetükben.
A 45 férőhelyes medveles a következő extrákkal is rendelkezik:
Van áram, lehet telefont vagy fényképezőgépet tölteni.
Fűtéssel, klímával és WC-vel is felszerelt.
A kültéren felszerelt reflektorok lehetővé teszik az éjszakai medvemegfigyelést is.
Ebben az extrafelszereltséggel rendelkező nagy medvelesben, egy időben akár 45 embernek is kellemes szórakozást tudunk biztosítani.
A program sötétedés előtt két órával indul, ezért jól összeegyeztethető például az alábbi turista programokkal:
Szent Anna tavi és Mohos tőzegláp látogatás, amely a térségbe érkező turisták egyike kedvence.
Szekeres piknikezés, vagy Csiki sörgyár látogatás sörkóstolással egybekötve.
A Szent Anna tavi medvelesünkhöz a túra a les közelében lévő utászháztól indul.
A parklóban hagyott autóktól egy enyhén emelkedő erdei úton, 400 méteres sétával érjük el a medvelest. Mivel a túra a természet lágy ölén történik, egy esetleges záporra, esernyővel, vagy esőkabáttal javasolt fölszerelkezni.
A Szent Anna-tó melletti medveleshez Sepsibükszádról a Szent Anna-tó felé vezető úton, közvetlen az út mellett található erdei tisztásról indul a túra, napnyugta előtt hozzávetőlegesen három órával.
Jöjjön és nézze meg az erdélyi vadon fejedelmét, a medvét teljes pompájában, természetes környezetében.
A találkozóhelyet három irányból lehet megközelíteni:
- A Szent Anna-tó felől:
A tótól hozzávetőlegesen 10 km-re, Sepsibükszád irányába haladva, az erdőben, az út jobb oldalán van egy tisztás.
- Sepsibükszád felől:
A falu végét jelző táblától hozzávetőlegesen 4,8 km-re (sokkal többnek tűnik a távolság), a Szent Anna-tó irányába haladva az erdőben az út ball oldalán van egy tisztás, rajta egy 2×2 méteres fehér tábla zöld térképpel.
- A Grand Hotel bálványos felől:
A hoteltől hozzávetőlegesen 4,9 km-re, Sepsibükszád irányába haladva, az erdőben, az út jobb oldalán van egy tisztás. Vigyázat! A Hoteltől 1,8 km-re lévő útelágazásban nem kell jobbra letérni a Szent Anna-tó irányába, balra tartva Sepsibükszád felé kell tovább haladni. Ettől a kereszteződéstől 3,2 km-re van a tisztás.
Két medveles üzemel nem messze egymástól, de két különböző helyszínen.
Több tényező is befolyásolhatja, hogy melyik vadlesbe visszük a vendégeinket, például az előző napi vadmozgás, a csoport létszáma, esetleg valamelyik helyszín közelében éppen erdei munka zajlik.
Minden alkalommal, a legjobb tudásunk és tapasztalatunk alapján, azt a helyszínt válasszuk, ahol nagyobb kalandra, élményre számíthatnak vendégeink.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Általános tudnivalók:
• Ez a tematikus medveles turistáknak, kis és nagy csoportoknak, valamint fotósoknak egyaránt alkalmas
• Nitva tartás: egész évben
• Férőhelyek száma: 45 • Épült: 2018
• Elhelyezkedés: a Szent Anna tó közelében, Románia
• Medveleshez ajánlott öltözék: évszaknak megfelelő túra ruházat, sötét színű felsővel. Esernyő, esőkabát. (eső esetére).
• Fényviszonyok:
• Délelőtt: szembe vetülő fény
• Délután: árnyék
• Parkolóból a medveles épületéig történő séta távolsága: 400 méter, enyhe emelkedővel
• Látogatási idő: naplemente előtt 2 órával.
Extra fölszereltség:
• Detektív tükrös ablakok: 2 db. 2900 mm x 900 mm
• Villamos áram
• Speciális reflektorok az éjszakai medveleshez
• Légkondicionáló készülék
• Fűtés
• WC

Élmény – Kaland – Erdély!

Akik szeretnék megismerni a Szent Anna-tó festői környékét, Kovászna megyében az alábbi kulcsosházak, panziók és szállodák állnak rendelkezésre.
Bálványosfürdő (Bálványos-vár)
A Várhegy sziklás oldalán,1040 méter magasan épült a legendás Bálványos vár, a vidék egyik kora középkori vára. A 20 méter magas öregtorony az 1970-es földrengés alkalmával omlott le és kapta mai csonka formáját.
Bálványosfürdő Vár Panzió***
A vendégek igényeinek megfelelően a szállás mellett reggeli, félpanziós, vagy teljes ellátás kérhető.
A hagyományos székely konyha remekei közül kóstolhat pl. tejföles, füstölt csülökkel készült hagyományos töltelékes káposztát, pityókás házikenyérrel, valódi bográcsgulyást, kürtőskalácsot és számos más ínyencséget.
Családok és baráti társaságok számára, természeti környezetben, kiváló szálláslehetőséget kínál a: Bálványosfürdő Istvána Kulcsosházak
A házak szomszédságában található panzióban étterem, bár, félpanziós ellátás áll rendelkezésre, az udvarban pedig, parkolási lehetőség is adott. Szervezhetők kirándulások, és csillagtúrák 8-11 férőhelyes kisbuszokkal.
Wellness és SPA szolgáltatások igénylőinek, nagy csoportoknak, barátoknak, családoknak egyaránt kellemes kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséegeket nyújt az erdei tisztáson, patak közelében épült Grand Hotel Balvanyos****.
Szállás Bálványosfürdő
Szállás Bálványosfürdő Vendégház
Szállás Tusnádfürdő
Szállás Hotel Tusnádfürdő Kezelés
Szállás Sepsibükszád
Szállás Sepsibükszád Kulcsosház (kiadó ház)
Szállás Málnásfürdő
Szállás Málnásfürdő Vendégház
Szent Anna-tó és környéke alábbi szálláslehetőségeit ajánljuk csillagtúrák kiindulópontjaiként:
Szállások a Szent Anna-tó szomszédságából
Szállások Bálványosfürdőről
Szállások Tusnádfürdőről
Szállások Tusnádfürdő környékéről
Kedves vendégeink számára a fentiekben ajánlott szálláshely oldalak számos kirándulás és programlehetőséget is kínálnak.
Kirándulások, túrák és látnivalók a környéken 
Mohos-tőzegláp
Romániában, Hargita megyében van egy hely, ahol úgy érezzük, mintha a sci-fi világába csöppentünk volna: egy 80 hektáros vulkáni kráterben kialakult, tőzegmohával bélelt lápos erdő, húsevő, hallucinogén, mérgező reliktum-növényekkel és savas vegyhatású kis tavak.
 „Két-háromszáz apróbb-nagyobb gömbölyű tengerszem, mint megannyi csillag ragyog a veszélyes bérci ingoványon, miknek hatása leírhatatlan. Az ember a tündéreket véli látni, kik tengerszemeikből feljőnek, hogy a halandót a vészes síkra csalják.” Jókai Mór
A Mohos tőzegláp a Hargita hegység vulkanikus vonulata utolsó, legdélibb tömbjének, a Csomád hegység ikerkráterének északi kráterét tölti ki. (A másik kráterben található a Szent Anna-tó). Az 1050 m tengerszint feletti magasságban fekvő tőzegláp Románia egyik legértékesebb botanikai védterülete, a Mohos Természetvédelmi Terület része.
• Balvanyos - Csiszár-fürdő - Csoma-puszta - Begyenkő-barlang - Balványos (kék kereszt, 5 óra)
• Bálványosfürdő - Ibolya-forrás - Bálványos-vár (sárga pont, 1 óra)
• Bálványosfürdő - Apor lányok feredője (piros pont, 1 óra)
• Torja - Büdös- barlang (kék pont 1 1/2 óra)
• Gyilkos-barlang - Madártemető - Buffogó - Bálványosfürdő (kék pont, 5 óra)
• Bálványosfürdő - Szent Anna-tó (sárga kereszt, 3 óra)
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Barna medve
A barna medve (ursus arctos) a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja.
Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza, ahol barlangot tud készíteni magának. Jelentős számban él azonban Kárpát-medencében.
A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el.
Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom.
A barna medve mindenevő
Megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány.
Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket)
Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái.
A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg.
A barna medvék csak ritkán vadásznak és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek.
A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik.
Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.
A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál (pl. gazdagabb áfonyásokban) többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetőek az egyedi erőn alapuló dominancia viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívebbek.
A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél.
Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.
A nőstény medvék a 10-30 napig tartó ösztruszban több hímmel is párosodhatnak.
A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért és a nyertes 1-3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.
Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot, vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig késik; a vemhesség ezután 6-8 hetes, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg.
A kezdetben mindössze 340-680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18-30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek.
A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3-4 évig együtt élnek.
A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is).
A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják, vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait.
A fiatalok 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.
Bár kevésbé ismert, de a medve húsa évezredek óta kedvelt csemege. A legjobb minőségű a kétéves, vagy annál fiatalabb medvék húsa, íze azonban változó, nagyban függ az élőhelytől és a medve táplálkozásának mikéntjétől.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Telefon: (004)-0736-651 069 (mobil)     |     (004)-0723-877 570 (mobil)
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!
Tiszteletben tartjuk intimitását, így portálunk nem használ személyes adatokat tároló sütiket (cookie).


Csíksomlyó szállás

 

Románia - Vadles - Medveles a Hargitán - Székelyföld – Erdély, Vadles Székelyföldön, a Hargitán | Erdély – Kaland – Élmény! Igaz történet alapján, Barna medve (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Kolozsvártól, Bukaresttől, Nagyváradtól, Zetelakáig javasolt útvonalak, Így néz ki egy 3 csillagos panzió Zetelaka községben, Családok és baráti társaságok számára. Vadaspark Ivóban, Zetelaka községben. Lovarda Ivóban – Izlandi lovak. Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára. Turisztikai látványosságok Madarasi Hargitán, Madarasi Hargita, Madarasi Hargita-csúcs (1801 m), Kerek Szikla. Panziók, kulcsosházak, hotelek villák, a Madarasi Hargitán és környékén, Panziók a Madarasi Hargitán, Panziók és kulcsosházak Zetelakáról, Panziók és kulcsosházak Zeteváraljáról, Panziók hétvégi házak Ivóból, Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhelyről.

 

Csíksomlyó szállás Csíksomlyó szállás