Vándortúra 1–8. nap – Radnai havasok | Rálátás a Radnai-havasokra (Muntii Rodnei), Lóhavasi-vízesés (Cascada Cailor), Mosolygó-tó - Lacul Iezer, Havasszépe a Nagy-Lála-tó partján (Lacul Lala Mare), Radnai-havasok | Ünőkő (Vârful Ineu/Inău) | tszf. 2279 m, Zergék a Radnai-havasokban, Gyalogtúra a Radnai-havasokban. A Mosolygó-tó katlanját 2000 m feletti csúcsok ölelik körbe. A sűrű törpefenyves alacsonyan elhajló törzseinek, göcsörtös útvesztői óvatos lépkedésre intenek. | Reményik Sándor: Gyopár | A Radnai-havasok legmagasabb csúcsai (csökkenő sorrendben) | RADNAI HAVASOK TÉRKÉP | Kis és nagy csoportok vándortúra igényét, illetve felmerülő kérdéseit E-maiban várjuk a info@kerengo.ro levélcímünkre | Tekintse meg szálláskínálatunk gyöngyszemeit, és foglaljon szállást: Szállás Borsa, Szállás Borsafüred, Szállás Radnaborberek, Szállás Óradna | További 133 hegyvidéki település 1000 foglalható szállása! Hegyvidéki szállások, üdülőtelepek 600–2034 m tegerszintfeletti magasságban (tszf.) | Kiemelt Szállásajánlatok a Radnai-havasokban, wellness és csomagajánlatok. Kattanjon rá tematikus weblapunkon: szallasromania.ro | Kérjen ajánlatot | Tudjon meg többet | Foglaljon | Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!

Szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki Szálláshelyek Fürdőhelyek, Üdülőtelepek Csíksomlyói Zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter 2024-2025 Medveles a Hargitán + Legyen szállásadó partnerünk   Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

Vándortúra a Radnai havasokban

A lent bemutatott túrákon bárki részt vehet, aki egészséges és megfelelő fizikai erőnlétnek örvend.
Ez alatt azt értjük, hogy legalább hobbiszinten sportol vagy kirándul, és képesnek érzi magát arra, hogy naponta 6-7 órát gyalogoljon hegyre fel, völgybe le, hátizsákkal a hátán.

Radnai-havasok (Muntii Rodnei)
Szükséges felszerelés:
  • sátor, hálózsák
  • kényelmes túrabakancs, váltócipő
  • strapabíró túraruha és réteges öltözet, amelyet az időjáráshoz lehet igazítani
  • esőköpeny
  • kis hátizsák
  • elemlámpa
  • élelem, bögre, tányér és evőeszköz

A Radnai-havasok csúcsai
A Radnai-havasok csúcsai

Vándortúra

1–8. nap – Radnai havasok
A Kárpátok hegyrendszerében, a Magas-Tátra és a Déli-Kárpátok közötti kb. 800 km-es szakasz legimpozánsabb hegytömbje a Radnai-havasok.
Az erdőhatár felett, a főgerinc jellegzetes, kígyózó vonalán vezet végig a túra, nagyrészt 2000 méter feletti magasságban, amelyből időnként kiemelkednek a piramisszerű sziklás hegycsúcsok.
Alattunk a gleccserek gyalulta völgyek és a bennük megbújó, szépen csillogó, tengerszemek teszik varázslatossá a tájat.
Túránk érinti a Nagy-Lála és a teraszosan elhelyezkedő, egymásba folyó Bukuly-tavakat.
A Mosolygó tavat felülről, a hegység legmagasabb, Nagy-Pietrosz csúcsának (2303 m) gerincéről látjuk, majd a partján táborozunk.
A gyors, hegyi patakok vize helyenként merész vízeséseken hull alá, megtörve a sziklákon.
Erdély egyik legmagasabb vízzuhataga, a Lóhavasi-vízesés, közel 100 m magasból zúdul le a Gonoszkő oldalán.
A közelebb merészkedők élvezhetik a vízpermet hűsítő hatását.
A meredekebb lejtőkön néha zergét láthatunk és hallhatjuk a mormoták éles füttyszerű hangját (amint valószínűleg jelzik egymásnak, hogy behatoltunk lakóterületükre).
A Radnai-havasok egyik fő vonzereje, hogy viszonylag kevesen ismerik, és ezért napokig barangolhatunk benne úgy, hogy csak a madarak és egy-két juhnyáj keresztezi utunkat.

Rálátás a Radnai-havasokra (Muntii Rodnei)
A Radnai-havasok csúcsai
Lóhavasi-vízesés (Cascada Cailor)
A Radnai-havasok
Mosolygó-tó - Lacul Iezer
Radnai-havasok | Mosolygó-tó
Havasszépe a Nagy-Lála-tó partján (Lacul Lala Mare)
Radnai-havasok | Nagy-Lála-tó
Radnai-havasok | Ünőkő (Vârful Ineu/Inău) | tszf. 2279 m
Radnai-havasok | Ünőkő
Zergék a Radnai-havasokban
Zergék a Radnai-havasokban

Gyalogtúra a Radnai-havasokban

A Radnai-havasok meghódítására érdemes személyautóval indulni, a tömegközlekedési eszközök helyett, mert a kisebb településekre csak ritkán vannak járatok (munkásokat szállító kisbuszok).
A gyalogtúrákhoz kiváló kiindulópontként szolgálhatnak az alábbi települések: Borsa, Borsafüred, Óradna, Radnaborberek,

A lentiekben egy Borsáról induló, 3 napos túralehetőséget mutatunk be, mely során – kb. 700 m tengerszint feletti magasságból – első nap el lehet jutni a Mosolygó-tó közelében, 1786 méter magasan lévő meteorológiai állomáshoz, ahol az első táborhelyet találják.

Az erdélyi táj szépségeinek felfedezése, és az út/ösvény mentén található áfonya vagy más erdei gyümölcsök kóstolása közben érdemes 20-30 perces pihenőket beiktatni.

Fekete áfonya a Radnai-havasokban
Vörös áfonya a Radnai-havasokban
Hamvas áfonya a Radnai-havasokban

A meteorológiai állomáshoz vezető szerpentin erdőn át kanyarog, és az út szélén számos látnivaló akad. Növények: tőzegboglár, fecsketárnics, pillás kőtörőfű kígyózó korpafű. Állatok: elevenszülő gyík, keresztcsőrű, valamint fenyves-, búbos-, kormosfejű cinegék.
A törpefenyőkkel borított oldal közelében van egy forrás, ahol érdemes egy szusszanót tartani mielőtt nekirugaszkodnánk a házhoz vezető emelkedőnek.

Tőzegboglár a Radnai-havasokban
Fecsketárnics a Radnai-havasokban
Pillás kőtörőfű a Radnai-havasokban

Az erdélyi túrázásokon szinte elkerülhetetlen a pásztorkutyákkal való találkozás. Ilyenkor csoportba tömörülve érdemes megvárni, míg előkerül a pásztor, vagy óvatosan kikerülni a területet őrző ebeket.

A menedékházak környékén többnyire akad személy, aki megmutassa, hol lehet felhúzni a sátrakat, de tábla vagy tűzhelyek is jelölik a táborozó helyet.

Tőzegboglár a Radnai-havasokban
Pillás kőtörőfű a Radnai-havasokban
A Mosolygó-tó katlanját 2000 m feletti csúcsok ölelik körbe.
Radnai-havasok Nagy-Pietrosz Természeti Rezervátum

A második nap reggelén újult erővel lehet indulni a következő napi barangolásra, szétnézni a Mosolygó-tó környékén, megcsodálni a tó melletti forráslápi növényzetet, a hegyoldalban sütkérező mormotákat, a hegyek felett átsikló szirti sasokat és a levegőben cikázó havasi pityereket.

Mormota a Radnai-havasokban
Szirti sas a Radnai-havasokban
Havasi pityer a Radnai-havasokban

A Nagy-Pietrosz fele újabb meredek, de viszonylag kényelmes szerpentin vezet. A Radnai-havasok legmagasabb pontja 2303 méter, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre, völgyekre, településekre.

Radnai-havasok - Nagy Pietrosz - Kilátás Borsa felé

A szabadidő függvényében a közeli Nagy- és Kis-Bukuly csúcsok és a Bukuly-tavak szintén célul tűzhetők.
5-10 kilométerre két táborhely is van, a közelebbi a Rebra-tónál, a távolabbi a Repedő-csúcs alatt.

Radnai-havasok - Bukuly-tavak A négy Bukuly-tó

Jókora távot lehet megtenni a gerincen haladva, nagyobb szintkülönbség nélkül, aztán a Kormány-csúcs közeléből a völgybe ereszkedve lehet eljutni a Repedő-csúcs északi oldalában levő táborhelyre.
A közelben forrás friss vizéből érdemes feltölteni a vízkészletet. A közeli forráslápokon megfigyelhetők a tőzegmohák és havasi hízóka, továbbá fekete-, hamvas- és vörösáfonya is bőven jut, ha le nem csemegézték a korábban érkező turisták.

Tőzegboglár a Radnai-havasokban
Pillás kőtörőfű a Radnai-havasokban
Pillás kőtörőfű a Radnai-havasokban

Aki fotózni szeretne, reggel kiválóak a fények a látnivalók megörökítéséhez.

A piros sáv jelzést követve lehet feljutni a Repedő-nyeregbe, majd a Nyerges-tető mellett elhaladva a Puzdra-nyeregbe, és a Nagy-Tejes/Ányes csúcsról (Varful Anies/Laptelui Mare - 2172 m) újra leereszkedve Galac felé, a következő sátorhelyig.

Sátorozás a Radnai-havasokban

A sűrű törpefenyves alacsonyan elhajló törzseinek, göcsörtös útvesztői óvatos lépkedésre intenek.
Tőrpefenyők a Radnai-havasokban

A Nagy-Tejes újabb szép kilátást kínál, szusszanás, nézelődés, tájkép készítéssel és útvonaltervezéssel. Oldalában viszonylag kis szintkülönbségekkel folytatódik az út a Galac csúcsig.

A következő táborhely a Ló-havas déli oldalában helyezkedik el. Közelében bővizű forrás és patak található, melyek az állatok itatására is szolgálnak, valamint egy nagy, asztalszerű szikla.

Tőrpefenyők a Radnai-havasokban

Ha van a társaságban jó mesélő, érdemes a Radnai-havasokról szóló mesékkel és mondákkal megismerkednie, hogy a tábortűz meletti esti mesével, fűszeresebbé tehesse a friss hegyi levegőn való töltekezést.

Havasi gyopár

Reményik Sándor: Gyopár

Azt mondta valaki:
A Korongyoson gyopár is terem.
Azóta vágyaimnak netovábbja
A Korongyos-tető.
Róla álmodom nappal-éjjel,
S a pici fehér csillagokról,
Mik szikráznak a vad kövek között.

Mert úgy lehet:
Egy hullócsillag szállt alá oda,
Ép a Korongyos tetejére.
Honnan indult: ki tudja azt?
Talán egy nagyváros felett
Látta útrakelni egy ifjú pár,
Sikoltó ívét elkísérték szemmel,
Míg legörbült a sötét horizontra.

Találgatták: vajjon hol nyugszik meg?
Hát ide hullt.
Ide, a Korongyos-tetőre.
Ezer darabra hullott széjjel,
De üdvösségét megtalálta.
S minden kis része csillagalakú lett:
Így született a havasi gyopár.

A Radnai-havasok legmagasabb csúcsai (csökkenő sorrendben)
Hegycsúcs neve
román név - Vârful
magasság
elhelyezkedés
koordináták
Nagy-Pietrosz
Pietrosu
2303 m
Bukuly-Pietrosz oldalgerinc (ÉNy)
47,59716° É
24,63408° K
Ünőkő
Ineu (Inău)
2279 m
főgerinc (K)
47,52591° É
24,88359° K
Nagy-Bukuly (Rebra)
Buhăescu Mare
2268 m
Bukuly-Pietrosz oldalgerinc (ÉNy)
47,58573° É
24,63516° K
Lála-csúcs (Kis-Ünőkő)
Ineuţ
2222 m
főgerinc (K)
47,52083° É
24,89593° K
-
Grohotu
2203 m
Nagy-Pietrosz mellékcsúcsa
47,59342° É
24,64879° K
Puzdra
Puzdrele
2189 m
főgerinc (közép)
47,57959° É
24,72449° K
Peleskóca
Pleşcuţa
2179 m
Peleskóca oldalgerinc (ÉK)
47,53243° É
24,89023° K
Ányes (Nagy-Tejes)
Anieş (Laptelui Mare)
2172 m
főgerinc (közép)
47,57142° É
24,73470° K
Gargaló
Gărgalău
2159 m
főgerinc (kelet)
47,56406° É
24,81250° K
Ember-tető
Omului
2134 m
főgerinc (kelet)
47,54686° É
24,81522° K

 

Havasi gyopár

Kis és nagy csoportok vándortúra igényét, illetve felmerülő kérdéseit E-maiban várjuk a info@kerengo.ro levélcímünkre.

Kirándulása alatt, a számos látnivaló és programlehetőség mellett, kényelmes szálláshelyek is rendelkezésére állnak, ahonnan kiindulva a gyalogtúrákon részt vehet.

Tekintse meg szálláskínálatunk gyöngyszemeit, és foglaljon szállást:
Szállás Borsa
Szállás Radnai-havasok - Eladi Panzio Borsa
Szállás Borsafüred
Szállás a Radnai-havasokban - Medve Panzió Borsafüred
Szállás Radnaborberek
Szállás a Radnai-havasokban - Suzy Panzio Radnaborberek
Szállás Óradna
Szállás Radnai-havasok - Amália Panzio Óradna
* További 133 hegyvidéki település 1000 foglalható szállása!
Hegyvidéki szállások, üdülőtelepek 600–2034 m tegerszintfeletti magasságban (tszf.)
Romániai hegyvidéki települések tájegységenként tagolt, képes bemutatása: leírás, fotók, térkép, szállás, látnivalók, tengerszintfeletti magasság megjelölésével.
 
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!
Vándortúra a Radnai havasokban (8 nap) | Radnai-havasok (Muntii Rodnei) | Vándortúra a Radnai havasokban | Szükséges felszerelés | Radnai-havasok csúcsai | ... Vándortúra 1–8. nap – Radnai havasok | Rálátás a Radnai-havasokra (Muntii Rodnei), Lóhavasi-vízesés (Cascada Cailor), Mosolygó-tó - Lacul Iezer, Havasszépe a Nagy-Lála-tó partján (Lacul Lala Mare), Radnai-havasok | Ünőkő (Vârful Ineu/Inău) | tszf. 2279 m, Zergék a Radnai-havasokban, Gyalogtúra a Radnai-havasokban. A Mosolygó-tó katlanját 2000 m feletti csúcsok ölelik körbe. A sűrű törpefenyves alacsonyan elhajló törzseinek, göcsörtös útvesztői óvatos lépkedésre intenek. | Reményik Sándor: Gyopár | A Radnai-havasok legmagasabb csúcsai (csökkenő sorrendben) | RADNAI HAVASOK TÉRKÉP | Kis és nagy csoportok vándortúra igényét, illetve felmerülő kérdéseit E-maiban várjuk a info@kerengo.ro levélcímünkre | Tekintse meg szálláskínálatunk gyöngyszemeit, és foglaljon szállást: Szállás Borsa, Szállás Borsafüred, Szállás Radnaborberek, Szállás Óradna | További 133 hegyvidéki település 1000 foglalható szállása! Hegyvidéki szállások, üdülőtelepek 600–2034 m tegerszintfeletti magasságban (tszf.) | Kiemelt Szállásajánlatok a Radnai-havasokban, wellness és csomagajánlatok. Kattanjon rá tematikus weblapunkon: szallasromania.ro | Kérjen ajánlatot | Tudjon meg többet | Foglaljon | Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!