Medveles | Medve-figyelő Erdélyben | Szállás a Madarasi Hargita környékén
Románia - Vadles - Medveles a Hargitán - Székelyföld – Erdély, Vadles Székelyföldön, Madarasi Hargitán | Erdély – Kaland – Élmény! Igaz történet, Barna medve (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Javasolt útvonalak Zetelakáig, 3 csillagos panzió Zetelaka községben, Családok és baráti társaságok számára. Vadaspark Ivóban. Lovarda Ivó – Izlandi lovak. Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára. Turisztikai látványosságok, Madarasi Hargita, Madarasi Hargita-csúcs (1801 m), Bagolykő kilátó szikla. Panziók, kulcsosházak, hotelek villák, a Madarasi Hargitán és környékén, Panziók a Madarasi Hargitán, Panziók és kulcsosházak Zetelakán, Panziók és kulcsosházak Zeteváralján, Panziók hétvégi házak Ivóban, Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhely.
Erdélyi Szállásajánló | Szálláshelyek foglalása Romániában, Erdélyben szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki szállások Fürdő és üdülőtelepek Tengerparti szállások Csíksomlyói zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter Medveles a Hargitán Duna-delta szállások + Regisztrálja szállását Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

Románia – Vadles - Medveles a Hargitán – Székelyföld – Erdély

Medveles Székelyföldön, a Madarasi Hargita-hegységben | Erdély – Kaland – Élmény!
Igaz történet alapján

Vadaspark - Ivó | Lovarda „Ivo Riding Ranch” | Szállás Madarasi Hargita környékén
A Madarasi Hargita alján található medveles (bear watching) érdekessége, hogy mindig lehet látni medvét.
A medveles program egész évben működik és általában a szürkület előtt 3 órával kezdődik.
A főszezon, június 15-től szeptember 1-jéig tart, amikor a találkozási idő este fél 7, tehát 18 óra 30 perc. A főszezonon kívül a találkozás időpontja többször változik a nappalok rövidülése miatt.
Mi a medveles?
 • Valódi élmény és lenyűgöző látvány, biztonságos környezetben!
 • Izgalmas program, ahol a medvék megfigyelése a természetes környezetükben, egy biztonságos, zárt épületből történik.
Hol és hogyan történika medve megfigyelése?
A medveles programba történő bekapcsolódás folyamata:
 1. A Vendégekkel (személyes egyeztetésnek megfelelően) Zeteváralja település, Székelyudvarhely felőli bejáratánál, az aszfaltút mellett kijelölt parkoló helyen találkozik a programvezető. Egy öreg Land Rover terepjáró van a találkozási helyen.
 2. Ezután a szervező saját autójával szállítja vendégeit (2 km) a medveles épületének közelébe.
 3. Innen, az eligazítás után, gyaloglás/ séta következik (300 m) a medveles épületéig. Ez egy teljesen zárt épület, elől nagy ablakokkal. A medvék megfigyelése természetes környezetükben az épület ablakain keresztül történik. Az épületben körülbelül másfél órát tartózkodnak a résztvevők.
A medve megfigyelése a természetes környezetében!
 • A medve az erdőben elhelyezett etetőhöz szürkületben érkezik. A leshez legalább 2-2,5 órával a szürkület beállta előtt szükséges odaérnünk.
 • Mint minden vadállat a medve is óvatos, ezért a sikeres medveles érdekében, kerüljük a hangos beszédet, valamint a bármiféle zajkeltést.
 • Az intenzív parfümök illata is zavaró körülmény lehet.
 • A fényképezőgép vakujával vagy segédfényével az érkező medvét végképp elriaszthatjuk.
Fontos tudnivalók:
Részvételi díj: 30 EUR (150 RON / fő) | Megszervezhető: minimum 2 fő számára!
 • Öltözet erdei sétához, ruházat az időjárásnak megfelelően.
 • Szükséges felszerelés: túracipő, bakancs vagy csizma
 • Fölösleges dolgot ne hozzunk magunkkal.
  Bármely felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk e-mailben.
-----------------------------------------------------
További igényelhető szolgáltatások:
• Reptéri transzfer, vagy a szállásról a medvelesre és vissza
Megfelelő szállás (kulcsosház, panzió, szálloda stb.) kiválasztása és foglalása a Madarasi Harghita környékén
• Turák szervezése lovaskocsival, terepjáróval, quáddal, kisbusszal idegenvezetővel a Hargitára
• Télen - motoros hószántúrák, snow mobile, vagy lovasszános túrák.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Barna medve
A barna medve (ursus arctos) a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja.
Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza, ahol barlangot tud készíteni magának. Jelentős számban él azonban Kárpát-medencében.
A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el.
Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom.
A barna medve mindenevő
Megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány.
Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket)
Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái.
A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg.
A barna medvék csak ritkán vadásznak és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek.
A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik.
Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.
A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál (pl. gazdagabb áfonyásokban) többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetőek az egyedi erőn alapuló dominancia viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívebbek.
A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél.
Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.
A nőstény medvék a 10-30 napig tartó ösztruszban több hímmel is párosodhatnak.
A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért és a nyertes 1-3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.
Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot, vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig késik; a vemhesség ezután 6-8 hetes, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg.
A kezdetben mindössze 340-680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18-30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek.
A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3-4 évig együtt élnek.
A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is).
A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják, vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait.
A fiatalok 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.
Bár kevésbé ismert, de a medve húsa évezredek óta kedvelt csemege. A legjobb minőségű a kétéves, vagy annál fiatalabb medvék húsa, íze azonban változó, nagyban függ az élőhelytől és a medve táplálkozásának mikéntjétől.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.

Élmény – Kaland – Erdély! Egy igaz történet

Medveles (medvemegfigyelés), avagy a medvék "vadászata" szemmel – Erdély rejtett turisztikai vonzereje
Mit teszel, amikor a medvék a kertekben, a gyümölcsösökben garázdálkodnak, vagy a legelőn évente megesznek néhány juhot, tehenet? A kormány megtiltja a vadászatukat?
Hargita megyében a Zetelaka községi vadászoknak, ahol több mint 1000 medve él, csodálatos ötletük született.
Létrehoztak egy kiváló medveles központot a négylábúak követésére.
A medveles rövidesen elhíresült így az utóbbi években számos medve-élményre éhes külföldi turista érkezett Ausztriából, Svédországból, Norvégiából, Finnországból és Magyarországról. Ezekhez képest azonban a román turisták száma csekély maradt.
A történet kezdete
Az Adevarul újság munkatársaiként kértük felvételünket a hargitai medveles programra.
Eljöttünk Székelyföldre megcsodálni ezt az újfajta „hargitai turizmust”, amely medveles, medvefigyelés, vagy a medve nyomon követése címmel vált híressé.
A vadőr, a medveles program adminisztrátora Zetelaka községben, a Székelyudvarhelyt és Gyergyószentmiklóst összekötő út Desági letérő melletti parkolóban várta csoportunkat terepjárója mellett.
Vezetőnk, aki elvisz minket megnézni a barnamedvét, nagy termetű, kopasz, katonás megjelenésű, komoly arcú ember.
Kiszáll a kocsiból, és már mellettünk is terem. Nemcsak spártai megjelenése, hanem éber magatartása is nyugtalanít.
Bár haton álltunk ott, a tekintete egyből azon kollégám hátizsákjának oldalzsebére esett, melyben alig észrevehetően egy paprika spray rejtőzött. "Mit akarsz ezzel kezdeni, megijeszteni a medvét?" - kérdezi az óriás és jóízűen nevetni kezd.
Beülünk a terepjárójába, és máris robogunk a Deság határában speciálisan kialakított medveles felé.
A község vadőre, Zsolt, hozzáértéssel hajtja a dzsipet a kanyargós és keskeny hegyi úton. Katonás megjelenése ellenére barátságos és kedélyesen válaszol kérdéseinkre.
Egy ponton a dzsip megáll, és az óriás óvatosan kiszáll, aztán hangtalanul elővesz egy nagy távcsöves mesterlövészpuskát a csomagtartóból.
A legtöbb vadásznak, akit ismerek olyan puskája van, amely alice patronokat használ: vagyis amikor meghúzza a ravaszt, tucatnyi kis golyót (sörétet) lő az állatra. Nem kell nagyon pontosnak lenned ahhoz, hogy eltalálj valamit egy ilyen fegyverrel.
A távcsöves puskához azonban nagyvadra való éles töltény tartozott. "Nagyon erős puska. Bármire vadászhatsz vele "- mondta Zsolt.
Innen már gyalogosan és csendben folytatjuk kaland túránkat, egy erdei úton, amely egyszer csak fenyők által szegélyezett ösvényré változik és máris feltűnik a felirat egy fa törzsén "VIGYÁZAT MEDVE VESZÉLY!”
Ismét érzem, hogy emelkedik a pulzusom, hiszen egy újabb fa törzsén vörös alapon fehérrel írva látom, "Szigorúan tilos a belépés, halálveszély!".
Zsolt arra kér bennünket, hogy maradjunk csendben és haladjunk előre indián vonalban.
Mielőtt "medvefigyelésre" jöttünk volna, utasítást kaptunk: beszélgetni csak akkor ha muszáj és azt is halkan, suttogva szabad, aztán meg ne használjunk parfümöt, vagy dezodort, mert a medvéknek nagyon kifinomult szaglása van és ka megszimatol, akkor a les az meglesz de medve nélkül.
Ahogy közeledünk a megfigyelőállomás fele, újabb táblákat látunk „Figyelem! Veszélyes medvék”!
Ezúttal egy barna medve agresszív fotóit láttuk a táblákon. Mint hamarosan kiderült, ezek nem a Google képei voltak, hanem azon a tisztáson készültek, ahol két-három órával napnyugta előtt, minden este, két, három, néha öt, vagy hat medve jön falatozni.
Körülbelül két kilométernyi gyaloglás után az erdész félhangosan azt mondja nekünk: "Várjanak egy percet, és ha felemelem az ujjamat, és OK jelet mutatok, akkor lehet osonni utánam lassan, zaj nélkül." Megdermedtem. A nyelvemen már, hogy megkérdezzem: „Mit tegyünk, ha nincs OK jel? De nem mondtam ki és jól tettem, mert nem volt szükség rá, minden rendben volt.
Beléptünk hát az út szélén lévő sűrűbe, és néhány méterrel előttünk egy fából készült szolid épület tünt fel amelynek három nagy ablaka egy tisztásra nézett az obszervatórium.
Az épület előtti tisztáson a környékbeli vadászok egyfajta vasketrecet állítottak fel, amelybe minden este több száz kilogramm húst hoznak és helyeznek el.
2013 óta, amikor a környékbeli vadászok és halászok szövetsége Deság faluban felállította a medve megfigyelőállomást, már mintegy 25 medve előfizette a "menzát".
A etetésre szánt húst a közeli helységek vágóhidjairól, valamint azoktól a falusiaktól származik, akik az elhullt állataikat az egyesületnek adományozzák.
Az épületben elhelyezkedve olyan érzés kerít hatalmába, mintha a távirányítóval ülnék a tévé képernyője előtt. Kényelmes székben, és 100 méterre előtte természetbemutató zajlik az ablakon át, csupán figyelni kell.
Az épületben elhelyezkedve olyan érzés kerít hatalmába, mintha a távirányítóval ülnék a tévé képernyője előtt. Kényelmes székben, és 100 méterre előtte természetbemutató zajlik az ablakon át, csupán figyelni kell.
Mivel a várakozás akár két órát is igénybe vehet, ágyat is helyeztek el a szobában. Körülbelül tíz ember fér el egyszerre az épületben.
Az egyetlen hátrány a zárt légtér, mivel a medveles sikere érdekében az ajtónak zárva kell maradnia. "A medve szimata kitűnő, és ha a megfigyelőállomástól a tisztás fele fúj a szél, akkor érezni fog minket és elmegy" - magyarázta Zsolt.
Az igazság az, hogy kissé türelmesnek kell lenned, amíg eljön a medve. Az átlagos várakozási idő körülbelül egy óra. De aggódásra semmi ok, hiszen az erdész, aki első pillantásra olyan veszélyesnek tűnt, csodálatra méltó vendéglátó. Sok rendkívül érdekes információt tudható meg tőle, miközben várja, hogy jöjjön a medve. És hivatásos vadász lévén, igazi vadásztörténetekkel traktál.
Az egyik kérdés, melyet megbeszéltünk az volt: mit csinálsz, ha találkozol a medvével? Mosolyogva azt mondja, hogy az első dolog, amit tenned kell, hogy zajt csapj,
tapsolj a kezeddel, kiabálj, és ha nem menekül el akkor, akkor te nyugodtan viselkedsz."
A medve csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát. Az anyamedve csak a medvebocsok miatt támad, amikor úgy érzi, hogy azok veszélyben vannak. Én is találkoztam egy anyamedvével mondta Zsolt, de olyan gyorsan elfutottam, hogy mire a medve felocsúdott, már messze jártam. Akkor olyan heves izgalomban voltam, hogy teljesen megfeledkeztem a puskáról - mondja nevetve.
Aztán tovább mesél. "Néhány évvel ezelőtt történt, hogy két pásztor megtalálta a medve odúját. Az anyamedve nem volt otthon, mire ők bemásztak az odúba és két medvebocsot találtak ott. Amikor a medvebocsokat ki akarták vinni az odúból, azok nagy hangon üvöltöttek. Az anyamedve a közelben lehetett, így meghallotta a bocsok sírását. Nyomban ott termett és megmentette a bocsait a pásztoroktól. Persze vak dühében a pásztorokat darabokra, ízekre marcangolta - mondja az erdész komolyan. "Hogy miért mentek be a medve odújába, mind a mai napig nem tudom megérteni ..." - teszi hozzá.
Romániában több mint 6000 medve él és az Európa medveállományának egyharmadát adja. Ebből Hargita megyében körülbelül 1000 példány él. Ebből Zetelaka község területén 300 medve van nyilvántartva, így a medvetámadások itt nem szokatlanok.
"Körülbelül 25 medvét etetünk az obszervatóriumban, de a többi, legfeljebb 300, még mindig a falvakba megy le élelemért. Leggyakrabban a legelőn levő teheneket támadják meg. Tavaly körülbelül 12 medvetámadás érte a szarvasmarha állományt.
Ősszel, alma és szilva éréskor, a medvék is lemennek a falvakba gyümölcsért. Kerteket és gyümölcsfákat törnek le, megdézsmálják és tönkreteszik a termést.
Az idén egy hatalmas anyamedve akkor támadt rá egy pásztorra, mikor az mit sem sejtve a szarvasmarhákkal a legelőre tartott"- mondja az erdész.
Miközben figyelmesen hallgatjuk Zsoltot, egy róka elkezd kóborolni a ketrecben, ahol a hús várja a medvéket. Izgatottan körülszaglász, majd hirtelen elszalad, valószínűleg egy nagyobb állatot érez közeledni.
Közben az erdész elmondja, hogy néha a farkasokkal vannak problémák a környéken: "Nem csak a juhokat támadják meg, hanem az is előfordult, hogy éjszaka a kutyát is letépték a láncról, elvitték és felfalták."
Amint még a farkasról beszélünk, egy medve jelenik meg a tisztás szélén.
A fenevad körülbelül 50 méterre van attól a helytől, ahol ülök. Úgy érzem, olyan közel van, hogy akár meg is érinthetem. A félelem és a kíváncsiság kombinációját érzem végigbizseregni tagjaimon.
Nagyon óvatosan közelít a ketrechez, ahol a húst hagyták. A megfigyelőre ablakára néz, de semmi veszélyt nem érzékel. Nem látja a bentről rá irányuló kamerákat. Igaz, hogy senki sem zajong, az egyetlen hang a kamera gombjainak halk kezselése.
A medve megkaparint egy marhahasat, éberen figyelve felfallja, aztán anglosan tovább áll.
Elégedettek vagyunk: készítettünk képeket és videókat a vadon élő táplákozó medvéről.
Az esemény csupén néhány hosszó percig tartott, élőben rendkivüli medveélménynek számít. Úgy érzem teljesen megérte azt a 20 eurós részvételi díjat.
Azonban, tudtunk nélkül, újabb medvékaland várt ránk, miközben még várakoztunk és beszélgettünk.
Az erdésztől megtudjuk, hogy a nyári időszakban a medveles programon résztvevő turisták száma eléri a heti 20-30-at. "A turisták 90% -a magyarországi. Vannak románjaink, de vannak olyan turistáink is, amelyek távolabbi országokból származnak, mint Ausztria, Nagy-Britannia, Svédország, Norvégia, Finnország és Németország.
A medveles létrehozásának ötlete is akkor merült fel, amikor az idelátogatók azt kérdezték: "Mit láthatunk a környéken?" így vált a túlszaporodott medveállomány, egy kis csinosítással, turisztikai látványossággá" - mondta az erdész.
A program promoválását a közeli szálláshelyeket népszerűsítő weboldalon is megtaláljuk: Zetelaka környéki panziók
Éppen a medve-les program befejezésére készültünk, amikor a tisztáson megjelent egy hatalmas medve, akkora, hogy elakad tőle a lélegzet. Az erdész becslése szerint körülbelül 400 kilogramm súlyú behemót, melynek láttán az első medve olyannak hatott, mint egy kedvtelésből kitartott kutya.
A szörny kiszagolja a húsdarabokat a ketrecben, és hatalmas mancsával kihúz egy fél tehenet. Csípőjére hajítja és háromlábon a közeli fához viszi, majd hatalmas darabokat harapva és tépve belőle kezdi enni. Az egész úgy hatott, mintha egy Discovery dokumentumfilmet forgatnánk.
Több mint öt percig, amely egy óra várakozás után örökkévalóságnak tűnik, a medve teljes pompájában mutatkozik be. Láthatjuk minden mozdulatát, amint jó étvággyal táplálkozik, hatalmas izmainak feszülését, amikor felemeli nagy szőrmók fejét, hogy szétkémleljen, mi történik körülötte.
Aztán újabb húsdarabért jön a ketrechez, amikor valami váratlan történik. Felnéz a megfigyelőállomásra, egyenesen a szemünkbe bámul, aztán a 400 kilójával váratlan sebességgel elszáguld vissza a az erdőbe.
Mi történt? A "medvefigyelő" kolléga kameráján felvillant a "vörös szem" fénye. Mindez csupán másodperc töredéke volt, ettől riadt meg a nagyvad...
A medvék nagyon óvatosak és a veszély bármilyen kis jelétől nyomban menekülnek.
A tanulság igencsak nyilvánvaló: tekintettel arra, hogy a 400 kilogrammos szörnyeteg miként reagált a piros lámpára, nagyon kicsi az esély arra, hogy normális körülmények között csak úgy megtámadjon minket a medve. Hátborzongató medvetámadások inkább csak akkor fordulnak elő, amikor az anyamedve a bocsai iránt potenciális veszélyt érzékel és hárít el. (történet vége).
Válaszok és tudnivalók mindazok számára, akik hasonló élményekre vágynak:
I. Hogyan lehet reszt venni a medveles programon?
A medve megfigyelőállomás épülete Zetelaka községben, Desag faluban (Hargita megye) található.
Itt már bármely panzió, vagy vendégház szolgálhat megfelelő információkkal a medveles programot illetően, illetve megadhatja a medveles programvezető az vadőr elérhetőségeit.
II. Részvételi szándék továbbítására lehetőséget, illetve a medveles programmal kapcsolatos kérdéseire válaszokat a Vadles-medveles oldal útján talál.
A Zetelaka községbe való eljutáshoz az alábbi főbb útvonalakat vehetik idénybe:
 1. Nagyvárad – Kolozsvár – Torda – Szováta – Székelyudvarhely – Zetelaka: 359 kilométer – gyönyörű tájak, viszonylag alacsony stresszfaktor az utakon.
 2. Bukarest – Plojest – Szinaja – Brassó – Földvár – Homoródszentmárton – Felsőboldogfalva – Székelyudvarhely – Zetelaka: 300 kilométer – intenzívebb forgalom, lenyűgöző szépségű táj.
 3. Szatmárnémeti – Dés – Szászrégen – Székelyudvarhely: 335 km
 4. Arad – Déva – Szászsebes – Nagyszeben – Medgyess – Segesvár – Székelykeresztúr – Székelyudvarhely: 420 km
 5. Szucsáva – Karácsonkő – Gyergyószentmiklós – Zetelaka: 240 km
 6. Jászvásár – Karácsonkő – Gyergyószentmiklós – Zetelaka: 260 km
 7. Galac – Foksány – Kézdivásárhely – Csíkszereda – Székelyudvarhely – Zetelaka: 320 km
A Székelyföld szerelmesei már ismerik az idevezető utat, miként azon szenvedélyes vadászok is, akik barnamedve trófeára vágynak.
Az illetékes román szakminisztérium hatósági engedélyével rendelkező vadász számára a tavaly egy közepes medvetrófea 5000, míg a nagy medvetrófea 7000 euróba került.
A medvehúst, illetve vadhúst kóstolni vágyók a zetelaki helyi hentesbolt félkész, valamint kész termékei közül (medve kolbász, medve szalámi, valamint őz, szarvas és vaddisznó stb.) választhatnak.
Akik szeretnék megismerni a Hargita-hegység festői tájait, Zetelaka községben kiváló szálláshelyeket találnak.
Így néz ki egy 3 csillagos szálláshely
A vendégek igényeinek megfelelően a szállás mellett reggeli, félpanziós, vagy teljes ellátás kérhető.
A hagyományos székely konyha remekei közül kóstolhat pl. tejföles, füstölt csülökkel készült hagyományos töltelékes káposztát, pityókás házikenyérrel, valódi bográcsgulyást, kürtőskalácsot és számos más ínyencséget.
Családok és baráti társaságok számára Zetelaka tőszomszédságában Zeteváralján kiváló természeti környezetben 3 csillagos szálláslehetőséget kínál a: Bear Lodge Vendégház
Elegáns és tágas nagy nappali kandallóval, teljesen felszerelt konyha, fűtés fatüzelésű kazánnal, folyamatos meleg vízszolgáltatás, székely jakuzzi (sós vizes dézsa), valamint parkolás az udvarban.
A Zetelaki Víztározó közelsége izgalmas szabadidő lehetőségekkel szolgál (sporthorgászat, úszás, evezés, stb.)
Helyi látnivalók, programok, túra- és kirándulás lehetőségek a Madarasi Hargita környékén
Vadaspark Ivó-völgye településen, Zetelaka községben
Az Ivói Vadaspark 320 hektáros területen, folyók által barázdált festői vidéken, hegyek ölelésében, őzekkel, szarvasokkal, muflonokkal és más erdei vadakkal várja látogatóit. Ez az állatpark nem állatkert vagy tanya, hanem ezen vadállatok természetes környezete és élőhelye. A vadaspark megtekintése idegenvezető kíséretében történik.
Felnőtteknek 7 euróba (35 lej), gyermekeknek pedig 3,50 euróba (18 lej) kerül a belépő.
A vadas élménytúrák varázsát a vadaspark bejáratánál található finom helyi jellegű kulináris termékek kóstolásával fokozhatjuk.
Lovarda Ivóban, Zetelaka községben
Az "Ivo Riding Ranch" lovarda az egyetlen hely a környéken, ahol izlandi lovak találhatók. Ez a lófajta ideális mindazok számára, akik szeretnének megtanulni lovagolni, mivel nagyon könnyen kezelhető barátságos, engedelmes és szelid állatok.
A lovasközpontban 20 izlandi ló van.
Az itt igényelhető lovastanfolyam csomag három, legalább 60 perces lovaglást tartalmaz. Ára mindössze 100 lej / fő / lovaglás.
Az egynapos lovas tanösvény ára 200 lej / fő. Magában foglal lószerszámozást, lovaglást a Madarasi Hargitán, valamint italt és eledelt az utazás ideje alatt.
Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára
A „Székelyek Szent Hegye” néven ismert Madarasi Hargita-csúcs (1801 m) meghódítása a hegycsúcs közelében lévő faháztól indul és egy óra időtartamú.
Meredek, illetve járhatatlan szakaszok hiányában, a Madarasi Hargita-csúcsa könnyű séta után elérhető. Mi felénk úgy tartják, hogy azok, akik erdélyi útjaik során, akik nem kapaszkodtak fel a Madarasi Hargita csúcsára, igazából, nem is haladtak át a Székelyföldön.
Turisztikai látványosságok Madarasi Hargita közelében
Madarasi Hargita
• Madarasi Hargita-csúcs (1801 m)
• Bagolykő (1679 m)
Javasolt szálláshelyek a Madarasi Hargitén és környékén: panziók, kulcsosházak, hotelek, villák, vendégházak
Panziók a Madarasi Hargitán
Panziók és kulcsosházak Zetelakáról
Panziók és kulcsosházak Zeteváraljáról
Panziók hétvégi házak Ivóból
Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhelyről
Gyöngyszemek a Hargita lábánál fekvő, festői szépségű települések szállásaiból:
 
Kérjen ajánlatot | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Telefon: (004)-0736-651 069 (mobil)     |     (004)-0723-877 570 (mobil)
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!
Tiszteletben tartjuk intimitását, így portálunk nem használ személyes adatokat tároló sütiket (cookie).


Csíksomlyó szállás

 

Románia - Vadles - Medveles a Hargitán - Székelyföld – Erdély, Vadles Székelyföldön, a Hargitán | Erdély – Kaland – Élmény! Igaz történet alapján, Barna medve (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Kolozsvártól, Bukaresttől, Nagyváradtól, Zetelakáig javasolt útvonalak, Így néz ki egy 3 csillagos panzió Zetelaka községben, Családok és baráti társaságok számára. Vadaspark Ivóban, Zetelaka községben. Lovarda Ivóban – Izlandi lovak. Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára. Turisztikai látványosságok Madarasi Hargitán, Madarasi Hargita, Madarasi Hargita-csúcs (1801 m), Kerek Szikla. Panziók, kulcsosházak, hotelek villák, a Madarasi Hargitán és környékén, Panziók a Madarasi Hargitán, Panziók és kulcsosházak Zetelakáról, Panziók és kulcsosházak Zeteváraljáról, Panziók hétvégi házak Ivóból, Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhelyről.

 

Csíksomlyó szállás Csíksomlyó szállás