Medveles | Medve-figyelő Erdélyben | Szállás a Madarasi Hargita környékén
Románia - Vadles - Medveles Szent Anna-tó - Székelyföld | Erdély – Kaland – Élmény! Barna medve megfigyelése (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Javasolt útvonalak, 3 csillagos panzió, Szállás Családok és baráti társaságok számára. Kirándulás Székelyföldön. Turisztikai látványosságok, Hargita-hegység, Csomád-hegység, Szent Anna-tó, Mohos-tőzegláp, Bálványos-vár. Panziók, kulcsosházak, hotelek, villák, hétvégi házak Tusnádfürdőn, Bálványosfürdőn és környékén, Sepsibükszád, Bálványos, Torja közeli szállás.
Erdélyi Szállásajánló | Szálláshelyek foglalása Romániában, Erdélyben szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki szállások Fürdő és üdülőtelepek Tengerparti szállások Csíksomlyói zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter Medveles a Hargitán Duna-delta szállások + Regisztrálja szállását Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

Románia – Vadles - Medveles a Hargita-hegységben – Székelyföld – Erdély

Medveles Székelyföldön, Homoródfürdőn | Erdély – Kaland – Élmény!

Homoródfürdő a Csíkszereda és Székelyudvarhey közötti utvonalon található, a Hargita lábánál, a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében, 740-760 magasságban, Székelyudvarhelytől 18 km-re. Régen hegyaljai kis település volt, helyi érdekű szénsavas meleg-hidegvizes szénsavas fürdővel, ma országos jelentőségű ifjúsági üdülőtelep, bővizű borvízforrásokkal (Lobogó, Mária, Csorgó, Homoródi, Ilona és Fenyves források).
Hargitai Medveles Homoródfürdőn
Leírás
Medvék és egyéb vadállatok megfigyelésének a lehetősége biztonságosan, szakemberek által vezetett program keretében, személyesen medvelesből és azon kívül.
Már rég óta működő és „bejáratott” medveleseinkre várjuk az érdeklődőket medvefotózásra és medvelesésre. A medveles túra szakavatott vezető kíséretével történik. Az eligazítás után az autót hátrahagyva, 350 méter csendes séta következik, ezután foglaljuk el helyeinket az erre a célra kialakított (szigetelt, földszintre elhelyezett speciális üveggel ellátott) medvelesekben.
A medvelesekben napnyugtáig maradunk (kb. 2-3 óra) és onnan figyeljük a medvék és egyéb vadállatok mozgását, viselkedését és tevékenységét a természetben.
Medveles időtartama 2 óra, esetlenként több is lehet
A medvék és egyéb vadállatok megfigyelése biztonságosan, szakemberek által vezetett program keretében, a medve megfigyelőállomáson történik.
Részvétel előzetes egyeztetés után, a bejelentett igényeknek és körülményeknek megfelelően történik.
A medveles ára 25 euró/ személy.
Pénzvisszafizetési garancia van, ha a medveles ismertetett szabályai betartása mellett nem sikerül medvét látni.
Részvételi szándékának továbbítására, illetve a medveles programmal kapcsolatos kérdéseire válaszokat a https://www.szekelyfoldiinfo.ro/medveles oldal útján talál.
Jöjjön és nézze meg az erdélyi vadon fejedelmét, a medvét teljes pompájában, természetes környezetében.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  

Élmény – Kaland – Erdély!

Egy igazi gyöngyszem a homoródfürdői szállások között: Homoród Hotel***
Az elegáns étteremben a vendégek tetszés szerint kérhetnek ellátást: reggeli, félpanzió vagy teljes ellátás is rendelkezésre áll.
Az étlapon a nemzetközi specialitásokon kívül, a hagyományos székely konyha remekei is helyet kaptak a menü lapjain: mint pl. a csülkös, tejföles töltöttkáposzta, gulyás leves, bográcsgulyás, valamint házi kenyér és „kürtős kalács” is kérhető.
Családok és baráti társaságok kedvelt szálláshelye, az erdő alatt, meseszép természeti környezetben elhelyezkedő Sólyomkő Vendégház
A vendégház felszereltségéhez tágas és elegáns nappali, kandalló, teljesen felszerelt konyha, fás központi fűtés, szauna-jakuzzi tartozik. A személygépkocsik biztonságos parolása az udvarban lehetséges.
Nagy létszámú csoportoknak és diákoknak megfelelő szállás lehet az erdei tisztáson, patak közelében épült Sopárkút Panzió
A szálláshelyen félpanziós vagy teljes ellátás is igényelhető.
Lovaglási lehetőség is adott, kérhető lovas oktatás, lovaskocsikázás (szekerezés) és megfelelő téli időjárás esetén lovasszánazás is.
Szállás Homoródfürdőn és környékén - Románia - Erdély - Hargita megye
Közeli szállások Hargita megyéből  |  Fedezze fel Székelyföldet és foglaljon szállást!
Homoródfürdőről és környékéről alábbi szálláslehetőségeket ajánljuk csillagtárák kiindulópontjaiként:
Szállások Homoródfürdőn
Szállások Homoródfürdő környékén  
Kedves vendégeink számára a fentiekben ajánlott szálláshely oldalak számos kirándulás és programlehetőséget kínálnak.
Látnivalók, programok, túra- és kirándulás lehetőségek a környéken
Vadaspark Ivó-völgye településen, Zetelaka községben
Az Ivói Vadaspark 320 hektáros területen, folyók által barázdált festői vidéken, hegyek ölelésében, őzekkel, szarvasokkal, muflonokkal és más erdei vadakkal várja látogatóit. Ez az állatpark nem állatkert vagy tanya, hanem ezen vadállatok természetes környezete és élőhelye. A vadaspark megtekintése idegenvezető kíséretében történik.
Felnőtteknek 7 euróba (35 lej), gyermekeknek pedig 3,50 euróba (18 lej) kerül a belépő.
A vadas élménytúrák varázsát a vadaspark bejáratánál található finom helyi jellegű kulináris termékek kóstolásával fokozhatjuk.
Lovarda Ivóban, Zetelaka községben
Az "Ivo Riding Ranch" lovarda az egyetlen hely a környéken, ahol izlandi lovak találhatók. Ez a lófajta ideális mindazok számára, akik szeretnének megtanulni lovagolni, mivel nagyon könnyen kezelhető barátságos, engedelmes és szelid állatok.
A lovasközpontban 20 izlandi ló van.
Az itt igényelhető lovastanfolyam csomag három, legalább 60 perces lovaglást tartalmaz. Ára mindössze 100 lej / fő / lovaglás.
Az egynapos lovas tanösvény ára 200 lej / fő. Magában foglal lószerszámozást, lovaglást a Madarasi Hargitán, valamint italt és eledelt az utazás ideje alatt.
Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára
A „Székelyek Szent Hegye” néven ismert Madarasi Hargita-csúcs (1801 m) meghódítása a hegycsúcs közelében lévő faháztól indul és egy óra időtartamú.
Meredek, illetve járhatatlan szakaszok hiányában, a Madarasi Hargita-csúcsa könnyű séta után elérhető. Mi felénk úgy tartják, hogy azok, akik erdélyi útjaik során, akik nem kapaszkodtak fel a Madarasi Hargita csúcsára, igazából, nem is haladtak át a Székelyföldön.
Turisztikai látványosságok Madarasi Hargita közelében
Madarasi Hargita
• Madarasi Hargita-csúcs (1801 m)
• Bagolykő (1679 m)
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Barna medve
A barna medve (ursus arctos) a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja.
Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza, ahol barlangot tud készíteni magának. Jelentős számban él azonban Kárpát-medencében.
A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el.
Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom.
A barna medve mindenevő
Megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány.
Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket)
Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái.
A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg.
A barna medvék csak ritkán vadásznak és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek.
A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik.
Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.
A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál (pl. gazdagabb áfonyásokban) többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetőek az egyedi erőn alapuló dominancia viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívebbek.
A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél.
Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.
A nőstény medvék a 10-30 napig tartó ösztruszban több hímmel is párosodhatnak.
A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért és a nyertes 1-3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.
Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot, vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig késik; a vemhesség ezután 6-8 hetes, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg.
A kezdetben mindössze 340-680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18-30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek.
A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3-4 évig együtt élnek.
A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is).
A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják, vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait.
A fiatalok 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.
Bár kevésbé ismert, de a medve húsa évezredek óta kedvelt csemege. A legjobb minőségű a kétéves, vagy annál fiatalabb medvék húsa, íze azonban változó, nagyban függ az élőhelytől és a medve táplálkozásának mikéntjétől.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Telefon: (004)-0736-651 069 (mobil)     |     (004)-0723-877 570 (mobil)
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!
Tiszteletben tartjuk intimitását, így portálunk nem használ személyes adatokat tároló sütiket (cookie).


Csíksomlyó szállás

 

Románia - Vadles - Medveles a Hargitán - Székelyföld – Erdély, Vadles Székelyföldön, a Hargitán | Erdély – Kaland – Élmény! Igaz történet alapján, Barna medve (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Kolozsvártól, Bukaresttől, Nagyváradtól, Zetelakáig javasolt útvonalak, Így néz ki egy 3 csillagos panzió Zetelaka községben, Családok és baráti társaságok számára. Vadaspark Ivóban, Zetelaka községben. Lovarda Ivóban – Izlandi lovak. Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára. Turisztikai látványosságok Madarasi Hargitán, Madarasi Hargita, Madarasi Hargita-csúcs (1801 m), Kerek Szikla. Panziók, kulcsosházak, hotelek villák, a Madarasi Hargitán és környékén, Panziók a Madarasi Hargitán, Panziók és kulcsosházak Zetelakáról, Panziók és kulcsosházak Zeteváraljáról, Panziók hétvégi házak Ivóból, Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhelyről.

 

Csíksomlyó szállás Csíksomlyó szállás