Medveles | Medve-figyelő Erdélyben | Szállás a Madarasi Hargita környékén
Románia - Vadles - Medveles Szent Anna-tó - Székelyföld | Erdély – Kaland – Élmény! Barna medve megfigyelése (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Javasolt útvonalak, 3 csillagos panzió, Szállás Családok és baráti társaságok számára. Kirándulás Székelyföldön. Turisztikai látványosságok, Hargita-hegység, Csomád-hegység, Szent Anna-tó, Mohos-tőzegláp, Bálványos-vár. Panziók, kulcsosházak, hotelek, villák, hétvégi házak Tusnádfürdőn, Bálványosfürdőn és környékén, Sepsibükszád, Bálványos, Torja közeli szállás.
Erdélyi Szállásajánló | Szálláshelyek foglalása Romániában, Erdélyben szekelyfoldiinfo.ro Hegyvidéki szállások Fürdő és üdülőtelepek Tengerparti szállások Csíksomlyói zarándoklat Románia Településeinek Listája Szálláshelyekkel
Románia                Szilveszter Medveles a Hargitán Duna-delta szállások + Regisztrálja szállását Látogassa meg a facebookon rajongói oldalunkat
Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Transzfogaras, Balea-tó Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Peles Kastély, Szinaja Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Medve tó, Szováta Szállás Prezentáció képekben: leírás, szállások, csomagajánlatok, programok, térkép, látványosságok Csíksomlyói zarándoklat - Pünkösdi Búcsú, Csíkszereda Szállás

Románia – Medveles - Görgényi-havasok – Székelyföld – Erdély

Medveles Székelyföldön, Görgényi-havasokban | Erdély – Kaland – Élmény!

Medveakadémia | Medveles Erdélyben-Gyergyószentmiklóson, Bear Watching
A Medveakadémia - Medve Obszervatórium felejthetetlen pihentető lehetőséget kínál azoknak, akik többet szeretnének tudni a “Kárpáti medvéről".
Izgalmas és élményekben gazdag kikapcsolódást nyújt azok számára, akik szeretnének a medvékről szóló rémhíreken túlmenően többet megtudni a Kárpátok királyáról, a barna medvéről.
A Medveakadémia a Kárpátok királyát, a barna medvét biztonságosan mutatja be kedves vendégeinek a Görgény-hegység lábánál húzódó vadonban, a gyergyói medencében.
Nem hívjuk meg Önt az állatkertbe, sem egy gyönyörű parkba, hanem bevezetjük a Székely Vadon élővilágának rejtelmeibe vadlesen.
A medvelesben való tartózkodás ideje nagyjából 3 óra időtartamot ölel fel szakképzett vadász jelenléteben.
Medvelesre indulás naponta 18 órakor történik Gyergyószentmiklósról, vagy az előre egyeztetett időpontban és helyszínről.
A vadles épületében ismertetjük a medvék életkörülményeit, szokásait, beszámolunk medvekalandokról, a vadonban szerzett élményekről, kiemelt helyen szerepel a bátor mackónak LEKVÁRNAK a története.
Jó tudni és levonni az elhangzó vadásztörténetek tanulságait, hogy a medve nem háziállat, még akkor sem, ha visszatér azokra a helyekre, ahol élelmiszereket talál.
Nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk az alapvető biztonsági magatartási szabályokat a medvékkel szemben.
Tilos a hangoskodás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy a mobiltelefon használata.
A telefon használható fényképezőgépként, feltéve, ha csendes.
Szigorúan tilos elhagyni az ösvényt, vagy sétálni az erdőben, a medveles szünidő közelében.
Ajánlott a sötétebb színű ruhák viselete, a rikító, élénk színek elkerülése.
Jöjjön és nézze meg az erdélyi vadon fejedelmét, a medvét teljes pompájában, természetes környezetében.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  

Élmény – Kaland – Erdély!

Akik szeretnék meglátogatni a Görgényi-medence festői tájait, az alábbi vendégházak, panziók és hotelek állnak rendelkezésre GYERGYÓ vidékén
Így néz ki a gyergyószentmiklósi Torok Eva Kulcsosház***   
A szálláshelyeken, igény szerint félpanziós- vagy teljes ellátás igényelhető.
A hagyományos székely konyha remekei közül kóstolhat pl. tejföles, füstölt csülökkel készült hagyományos töltelékes káposztát, házikenyérrel, valódi bográcsgulyást, kürtőskalácsot és számos más ínyencséget.
Családok és baráti társaságok számára, kiváló szálláslehetőséget biztosít a Gyergyószentmiklós határában, szép természeti környezetben elhelyezkedő Csata Tópart Villa ***
A villák és kulcsosházak kínálatában fellelhető szolgáltatások: félpanziós ellátás, parkolás, program, kirándulás, gyalogtúrák és csillagtúrák szervezése.
Azon családok, fiatal, diák vagy idős csoportok, baráti társaságok vagy csak átutazó turisták, akik szeretnének 3 csillagos szállást és SPA szolgáltatásokat igénybe venni, az erdő szélén, szép nagy tisztáson, patak mellett találják a Gyilkostó Turist Hotelt***
Szállás Gyergyószentmiklós vonzáskörzetében - Románia - Erdély - Hargita megye
Közeli szállások Hargita megyéből  |  Fedezze fel Székelyföldet és foglaljon szállást!
Gyergyószentmiklós és környéke alábbi szálláslehetőségeit ajánljuk csillagtúrák kiindulópontjaiként:
Szállások Gyilkostóról
Szállások Gyergyőszentmklósról
Szállások Bucsintetőről és Borzontról
Szállások Gyergyőszentmiklós környékéről Kedves vendégeink számára a fentiekben ajánlott szálláshely oldalak számos kirándulás és programlehetőséget kínálnak.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Kérjen ajánlatot a “Medve megfigyelés” programra (bear watching) | Tudjon meg többet | Foglaljon  
Barna medve
A barna medve (ursus arctos) a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja.
Európában korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra néhány magasabb hegységbe szorult vissza, ahol barlangot tud készíteni magának. Jelentős számban él azonban Kárpát-medencében.
A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el.
Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom.
A barna medve mindenevő
Megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány.
Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket)
Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái.
A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg.
A barna medvék csak ritkán vadásznak és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek.
A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik.
Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.
A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés, az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál (pl. gazdagabb áfonyásokban) többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetőek az egyedi erőn alapuló dominancia viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívebbek.
A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél.
Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni. A nőstény medvék a 10-30 napig tartó ösztruszban több hímmel is párosodhatnak.
A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért és a nyertes 1-3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.
Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot, vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig késik; a vemhesség ezután 6-8 hetes, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg.
A kezdetben mindössze 340-680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18-30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek.
A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3-4 évig együtt élnek.
A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is).
A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják, vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait.
A fiatalok 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.
Bár kevésbé ismert, de a medve húsa évezredek óta kedvelt csemege. A legjobb minőségű a kétéves, vagy annál fiatalabb medvék húsa, íze azonban változó, nagyban függ az élőhelytől és a medve táplálkozásának mikéntjétől.
Vadlesen való részvételi szándékát, kérdéseit kérjük e-mailben elküldeni.
Telefon: (004)-0736-651 069 (mobil)     |     (004)-0723-877 570 (mobil)
Kellemes utazást és élménytele kirándulást kívánunk!
Tiszteletben tartjuk intimitását, így portálunk nem használ személyes adatokat tároló sütiket (cookie).


Csíksomlyó szállás

 

Románia - Vadles - Medveles a Hargitán - Székelyföld – Erdély, Vadles Székelyföldön, a Hargitán | Erdély – Kaland – Élmény! Igaz történet alapján, Barna medve (Ursus arctos). Hogyan lehet reszt venni a medveles programon? Kolozsvártól, Bukaresttől, Nagyváradtól, Zetelakáig javasolt útvonalak, Így néz ki egy 3 csillagos panzió Zetelaka községben, Családok és baráti társaságok számára. Vadaspark Ivóban, Zetelaka községben. Lovarda Ivóban – Izlandi lovak. Kirándulás a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára. Turisztikai látványosságok Madarasi Hargitán, Madarasi Hargita, Madarasi Hargita-csúcs (1801 m), Kerek Szikla. Panziók, kulcsosházak, hotelek villák, a Madarasi Hargitán és környékén, Panziók a Madarasi Hargitán, Panziók és kulcsosházak Zetelakáról, Panziók és kulcsosházak Zeteváraljáról, Panziók hétvégi házak Ivóból, Hotelek panziók villák és kulcsosházak Székelyudvarhelyről.

 

Csíksomlyó szállás Csíksomlyó szállás