Románia, Kárpátokon túl, Munténia, Ilfov Megye, Bukarest-i Turizmus, Utazások, Szálláslehetoségek Bukarest-n: Hotel, Szálloda, Panzió, Kulcsosház, Kemping, Menedékház. Szolgáltatások: Szállásfoglalás Bukarest-n, Személyszállítás, Idegenvezetés. Programlehetoségek, ünnepek: Kirándulás, Szilveszter, Karácsony, Húsvét, Pünkösd.
 
Erdélyi szállás, utazás, turizmus és info            Erdélyi szállás, utazás, turizmus és info
Válasszon szállást honlapunkon, foglalja le, fedezze föl Erdély varázsát.
Románia - Havasalföld - Ilfov Megye - Bukarest
Ilfov megye vagy Jilfó (románul Judetul Ilfov) Románia megyéje, amely a román fővárost, Bukarestet öleli körül. Közigazgatási központja papíron Bukarest, habár a közigzgatási egységek Buftea városában találhatóak. Szomszédai keleten Ialomita megye és Calarasi megye, nyugaton Dâmbovita megye, északon Prahova megye, délen és keleten Giurgiu megye. A 2002-es népszámlálás szerint a megyében 194 magyar személyt találtak, akik a lakosság 0,65%-át tették ki. 11002 (3,66%) főt kitevő cigány kisebbség után a magyarok a legszámottevőbbek.
A fontosabb folyók, amelyek keresztülhaladnak a megyén a Dâmbovita, a Colentina és a Gruiu. Több tava is van, mint a Cernica, a Snagov-tó és a Caldarusani-tó. Gazdasága korábban elsősorban a mezőgazdaságra épült, az utóbbi években-évtizedekben azonban nagyon sok cég nyitott irodát, termelőüzemet és raktárakat az Ilfov megyei településeken. A megye Románia legfejlettebb régiójává vált.

Fontos iparágai: élelmiszer- és italipar, textilipar, mechanikai alkatrészek gyártása, vegyipar, papíripar, bútoripar, gumiipar, elektronikai alkatrészgyártás, szállítási felszerelések gyártása, elektronikai és optikai berendezések gyártása.
Ilfov jó részét sokáig sűrű erdőség, a Codrii Vlasiei borította, de a román források szerint sok dák település volt itt, köztük a mai Popesti helyén az Arges, folyó jobb partján Argedava, Burebista dák király székhelye. A népvándorlás korában a lovon nehezen járható erdőség jó búvóhely volt – az erdő nevének jelentése "a Vlachok (románok) erdeje", amit román források szerint a környező alföldeken lakó szlávok adtak a területnek. A megyét az Ilfov folyóról nevezték el, amelynek neve szláv eredetű. A név az írott forrásokban először a snagovi kolostor 1482-ből származó adománylevelében jelent meg.


Bukarest (románul Bucuresti) Románia fővárosa, politikai, ipari, kereskedelmi és kulturális központja.A Román-alföld közepén fekszik, a Colentina és Dâmbovita-folyóknál.
A legenda szerint Bukarestet egy Bucur nevű pásztor alapította, bár sokkal valószínűbb, hogy Öreg Mircse havasalföldi fejedelem rakta le az alapjait a törökök elleni egyik sikeres csatája után. Bukarest román nevének (Bucuresti) elemei a román "bucurie" (boldogság) és "-esti" (településnév-képző, az -escu többesszáma) szavak. Hivatalos dokumentumok először 1459 szeptember 20-án említik, nevezetesen egy Vlad Tepes fejedelem által aláírt dokumentum erősít meg javaiban egy bukaresti gazdát. Mircea Ciobanu megrendelésére 1558 és 1559 között újjáépült a Curtea Veche (Régi Fejedelmi Udvar) és megépült a Biserica Domneasca (Fejedelmi Templom), Bukarest első jelentősebb építményei. Mindkettő számottevően megrongálódott a XVII-XVIII századi törökjárások, földrengések, tűzvészek során; az udvar romjaiban jelenleg múzeum működik, a templomot többször újjáépítették és jelenleg a város legrégebbi épületeként tartják számon.
Fővárosként először 1659-ben említik, Gheorghe Ghica uralkodása alatt, ekkor kezdődik a város igazi fejlődése. Megjelentek az első kövezett utak (1661), megalapították az első felsőoktatási intézményt, az Academia Domneasca-t (Fejedelmi Iskola, 1694) és felépült a Palatul Mogosoaia (Mogosoaia palota, 1698), ahol ma a Brâncoveanu-múzeum található. Mihai Cantacuzino támogatásával 1704-ben megépült a Coltea kórház. Rövid időn belül Bukarestet is ellepik a mesterek, létrejönnek az első céhek. Míg 1798-ban még csak 30 030 lakost talál a népszámlálás, 1831-ben ez megduplázodik. Megjelennek az első közérdekű építmények, mint a Nemzeti Színház és a Cismigiu Park. Miután 1916 augusztusában Románia hadat üzent a központi hatalmaknak, az osztrák-magyar és német csapatok december 6-án elfoglalják Bukarestet. 1918 tavaszán Románia különbékét kér, és köt. A II. világháborúban a város nem került ostrom alá, így kevesebbet szenvedett, a szovjet csapatok a román átállás miatt ellenállás nélkül szállhatták meg.Építkezések N. Ceausescu diktatúrája idején:
A hírhedt román diktátor szívügyének tekintette a főváros arculatának átformálását. Bukarest belvárosának ötszáz hektárját eldózeroltatta (az emberiség történelmében feljegyzett legnagyobb méretű, békeidő-beli városrombolás), hogy helyébe észak-koreai mintára a rendszerének kedves szocialista realista stílusúnak nevezett, de valójában neoklasszicista új városközpontot építsen. A város közepén mesterséges dombon épült fel a gigantikus Köztársasági Palota, más elnevezéssel a Nép Háza (Casa Poporului), jelenleg a Parlament Palotája, melyet Ceausescu saját rezidenciájának szánt. Jelenleg ez az épület ad otthont a Képviselőháznak, a Szenátusnak és az Alkotmánybíróságnak. Az épületet a Guiness rekordok könyve is jegyzi: ez a világon a második legnagyobb épület, a Pentagon után, 330.000 m2 alapterületű. A palotától a párizsi Champs Elysées-nél is szélesebb sugárút (Victoria Socialismului, jelenleg Bulevardul Unirii) indul keleti irányba, az ennek mentén felhúzott panelekbe a pártállami elit költözhetett. A forradalom kitörése miatt számos grandomán épület-kezdemény befejezetlenül maradt és jelenleg is üresen áll (Nemzeti Könyvtár, Ifjúsági Ház, Szocializmus Múzeuma / Rádió Ház, piac-komplexumok stb). Bukarestben számos állami vagy magán felsőoktatási intézmény van. A képzési kínálat teljesnek mondható.

Lakosság:
A városnak 2006-ban 2,3 millió lakosa volt. A népességnövekedés -0,7%. 11,6%-a a lakosságnak 15 év alatti, 5,9%-a 75 év feletti. Nemzetiség szerint a lakosság 97%-a román, 1,4%-a roma, 0,3%-a magyar, 0,5% egyéb.
Magyar közösség: A bukaresti magyarok száma hivatalosan 5800 fő, de becslések szerint létszámuk tíz-húszezer főre tehető, ezen felül több ezer magyar köztisztviselő, politikus, illetve újságíró dolgozik itt. A városban működik a magyar tannyelvű Ady Endre Líceum (régi nevén 33-as Iskola): az egyetemen hungarológiai tanszék is működik. Itt jelenik meg az Új Magyar Szó c. napilap, illetve a Bukaresti Közlöny. Az RTV heti 5 órás magyar műsort készít, a Bukaresti Rádió napi egy órás magyar adást sugároz. A magyar kultúra terjesztését a Magyar Kulturális Központ, illetve a Petőfi Ház is biztosítja. Magyar amatőr színjátszók is működnek, Petőfi Színkör néven. A Baratia római katolikus templomban heti kétszer magyarul miséznek. Bukarest 2004-ig magyar képviselővel rendelkezett a román parlamentben.

     _______________________________________________________________________________________________________ Románia- Erdély - szállások: hotel, motel, panzió, kulcsosház, falusi vendégház, kemping, kabana, menedékház, bungalow, sátor tábor


  Románia-Térkép
 
 • Erdély térkép
 •  
 • Moldva térkép
 •  
 • Havasalföld térkép
 •  
 • Dobrudzsa térkép
 • Autótérkép
   
  Ingyenes térkép program, melyben üdülése Magyarországi, Romániai - Erdélyi és Szlovákiai útvonalát is megtervezheti!
   
  Letöltés (1.6 Mb exe)

  UGRáS A LAP TETEJÉRE


  Foglalható szálláskategóriák: Hotel - Szálloda, Szálló, Panzió, Villa, Motel, Hostel, Apartmanház, Fogadó, Étterem, Kulcsosház, Nyaraló - Faház, Gerendaház, Menedékház, Vendégház, Parasztház, Diákszállás, Bungalow, Kemping
  Megtekinthetoek: ROMÁNIAI - ERDÉLYI SZÁLLÁSAJÁNLATOK, biztosított az ONLINE SZÁLLÁSFOGLALÁS amely kiterjed a KÁRPÁT-MEDENCÉRE, ERDÉLYRE, ROMÁNIÁRA.
  A honlapon szállásfoglalási lehetoséget biztosítunk az alábbi megyékban található településeken: Arad Megye: Arad, Beszterce-Naszód Megye: Beszterce, Óradna-Borberek - Radnai Havasok, Bihar Megye: Belényes, Boga-völgye, Kiskoh, Nagyvárad, Váras Fenes, Püspökfürdo - Május 1 Fürdo, Brassó Megye: Brassó, Brassópojána, Felsomoécs, Felsoszombatfalva, Felsotömös, Fogaras, Négyfalu, Törcsvár, Fehér Megye: Fehérvölgy, Gyulafehérvár, Lepus, Nagyenyed, Torockó, Hargita Megye: Agyagfalva, Bikafalva, Borszék, Bögöz, Bucsin, Csíkajnád, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíksomlyó, Csíkszentdomokos, Csíkszépvíz, Csíkszereda, Deság, Énlaka, Etéd, Farkaslaka, Farcád, Felsoboldogfalva, Felsosófalva, Gyepes, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Gyilkos-tó, Gyimesközéplok, Hargitafürdo, Hodgya, Homoródfürdo, Ivó, Kadicsfalva, Kápolnásfalu, Kecset, Kénos, Korond, Korispatak, Küküllokeményfalva, Lövéte, Madarasi Hargita, Máréfalva, Máréfalvi-patak, Marosfo, Maroshévíz, Oklánd, Parajd, Rugonfalva, Sikaszó, Székelyderzs, Székelylengyelfalva, Székelyszentlélek, Székelyszentmihály, Székelyudvarhely, Székelyszentkirály, Székelyvarság, Szelterszfürdo, Szentegyháza, Telekfalva, Tibód, Tolvajosteto - Hargitafürdo, Tusnádfürdo, Zetelaka, Zetelaki Víztározó, Zeteváralja, Hunyad Megye: Csernakeresztúr, Déva, Vajdahunyad, Kolozs Megye: Csucsa, Dés, Gyalu, Kalotaszentkirály, Kolozsvár, Magyarkiskapus, Pádis, Szék, Torda, Tordaszentlászló, Kovászna Megye: Árkos, Bálványosfürdo, Barót, Bereck, Bikfalva, Csernáton, Dálnok, Esztelnek, Gelence, Kézdivásárhely, Kisbacon, Kommandó, Kovászna, Kurtapatak, Málnásfürdo, Sepsibükszád, Sepsiszentgyörgy, Sepsiszentkirály, Uzonkafürdo - Ozunca Bai, Krassó-Szörény Megye: Herkulesfürdo, Karánsebes, Máramaros Megye: Aknasugatag, Borsa, Koltó, Maros Megye: Cserefalva, Dános, Dicsoszentmárton, Gernyeszeg, Marosvásárhely, Segesvár, Sóvárad, Szászrégen, Szováta, Szatmár Megye: Szatmárnémeti, Szeben Megye: Berethalom, Guraró, Nagyszeben, Resinár, Transzfogaras - Balea-tó, Szilágy Megye: Zilah, Temes Megye: Temesvár,
  KÁRPÁTOKON TÚL, DOBRUDZSA, Braila Megye: Braila, Constanta Megye: Constanta, Costinesti, Tulcea Megye: Crisan - Duna-delta, MUNTÉNIA, Arges Megye: Valea Mare, Ilfov Megye: Bukarest, Mehedinti Megye: Szörényvár, Vaskapu, Prahova Megye: Szinaja, MOLDVA, Bákó Megye: Gyimesbükk, Neamt Megye: Karácsonyko, Suceava Megye: Moldovita, Radóc, Szucsáva - Suceava

     
  Szálláshelyek     
  Románia - Erdély     

  Kárpát - medence
     Erdély
   
  Kárpátokon túl
     Dobrudzsa
     Duna Delta
     Havasalföld
     Moldva
  ______________

  Szálláshelyek     
  Románia / Megyék     

     Arad - Arad
     Arges - Arges
     Bakó - Bacau
     Bihar - Bihor
     Beszterce Naszód
     Brassó - Brasov
     Braila - Braila
     Bukarest - Bucuresti
     Fehér - Alba Megye
     Krassó-Szörény
     Kolozs - Cluj
     Konstanca - Constanta
     Kovászna - Covasna
     Hargita - Harghita
     Hunyad - Hunedoara
     Ilfov - Ilfov
     Máramaros- Maramures
     Mehedinti - Mehedinti
     Maros - Mures
     Neamt - Neamt
     Prahova - Prahova
     Szatmár - Satu Mare
     Szilágy - Salaj
     Szeben - Sibiu
     Szucsáva - Suceava
     Temes - Timis
     Tulcea - Tulcea


  ______________
  ______________

   
     
  Szálláshelyek     
  Magyarország     

  Régiók:
     Észak-Magyarország
     Közép-Magyarország
     Észak-Alföld
     Dél-Alföld
     Nyugat-Dunántúl
     Közép-Dunántúl
     Dél-Dunántúl
  ______________