Románia - Erdély - Székelyföld - Zetelaka

Zetelaka népes hegyaljai halmaztelepülés, Hargita megye egyik nagyközsége.
A székelyek által lakott községet hat falu alkotja: a községközpont, Zetelaka több mint 4 és fél ezer lakossal, a tölgyerdőkkel szegélyezett Zeteváralja, a fenyőerdők borította hegyláncok között, elhelyezkedő Ivó és Sikaszó, valamint az 1000 méter tengerszint feletti fennsíkon található Deság és Küküllőmező.
A Hargita lábainál elterülő települést a Székelyvarság fennsíkján eredő folyó-pár egyike, a Nagyküküllő szeli át.
Zetelaka összterülete megközelítőleg húszezer hektár, ennek több mint fele erdő.
Zetelaka a fakitermelés, a népi famegmunkálás központja. A zetelaki székelyek egyik mondása: "porból lettünk, de fából élünk".
A Nagy-Küküllő völgyében, annak felső, hegyvidéki szakaszán, a 138-as. megyei (aszfaltozott) út mentén fekszik, Fenyédtől 6, Székelyudvarhelytől 11, és Gyergyószentmiklóstól 52 km-re.

Római katolikus temploma 1912-14-ben épült.
Ez a vidék legnagyobb katolikus temploma.
Tornyában gótikus töredéket oriznek: egy darabokra tört 71 cm átmérojű kő körablakot őriznek, középen négykaréjos nyílással.
Ez és a barokk főoltár a középkori templomból került az új templomba.

Székely kapuk Zetelakán
Csíki Zsigmond-né háza és kapuja (204. hsz.): ház 1850-ben épült (lebontották), a kapu 1884-ben épült.
A Fo út 169. hsz. alatti székely kapu Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében képzőmuvészeti műemlékként szerepel.

Túraútvonal
Kirándulás a Láz-tetőre (817 m), a Somos-tetőre (871 m), Deság dombjára, Deságba, a zeteváraljai gáthoz, az Ivó völgyébe, a Madarasi-Hargitára (1801 m - az Ivó völgyén át).