Románia - Erdély - Székelyföld - Szent Anna tó


A Tusnádfürdő vonzáskörébe tartozó Szent Annta-tó és a torjai Büdös-barlang Székelyföld talán leglátogatottabb természeti ritkaságai.
Gyalogosan Tusnádfürdőről jelzett útvonalon lehet megközelíteni.
Autóval Kézdivásárhely felől Bálványosfürdőt érintve illetve Csíkszereda vagy Sepsiszentgyörgyről érkezve Bixadon keresztül vezet műút a tóig.
A hegygerincen található kilátóhoz érve gyönyörű látvány tárul az ideérkező elé, majd a műúton továbbhaladva elérkezünk a menedékházhoz, ahol sátorozásra alkalmas terep van kialakítva.

"Leirhatatlanul pompás az a látvány, a régi úton haladva elénk tárul, midőn a Szent-Anna-tavát megában rejtő hegytölcsér széléhez érkezünk. Mintha csak egy rége kialudt tűzhányó hegy óriási krátere tátongna előttünk. Alattunk a lombos fákkal sürűn benőtt mélységes hegytölcsér alján, a gyönyörű gyeptérség kellő közepén egy tükör simasságú kristálytiszta tengerszem tűze ragyog felénk.

A tó alakja kerekded, kerülete 1800 méter, közepén igen mély (12 méter); a víz színe kék, mint az égboltozat, a mely Nápoly felé borul, tiszta, átlátszó mint a tószéli vadvirág kelyhén rezgő harmatcsepp. A hegytölcsér oldalát bükkerdő borítja, partját nyulánk fenyőszálak koszorúja övezi.

A hely elragadó szépsége, elrejtett volta, az uralkodó isteni csend mintegy fölhivják itt az embert az örökkévaló isten imádására. Csakugyan e helyet szentnek minden időben az emberek. A hagyományok szerint az ős magyarok Hadúrnak itt mutatták be az áldozataikat még akkor is midőn az ősi vallást szabadon nem gyakorolhatták. A hol egykor Hadúr oltárai füstölögtek, a keresztény magyarok vallásos kegyelete Szent-Anna tiszteletére búcsújáró kápolnát épített, a melyben évenként kétszer felhangzott az összesereglett hivek szent dicsőitő éneke. Később a búcsukat betiltották; azóta a kápolna elhagyatva áll; a hely azonban, a természetnek ez utolérhetetlen művészettel alkotott temploma a természet-kedvelőknek búcsujáró helye lesz az idők végéig."


Részlet Dr. Hankó Vilmos
Az erdélyrészi fürdők és ásványvizek leirása című könyvéből.