Románia - Erdély - Székelyföld - Szentegyháza


A Homoród mente legnagyobb és legmagasabban fekvo (860m) települése Szentegyháza 1830 - ig. együtt szerepel minden hivatalos okiratban Kápolnással, hiszen testvértelepülésérol van szó.
A település az 1600 - 1700 - as években az erdélyi fejedelmek kiváltságokkal, adó mentetéssel segítették, hogy gyarapodjon.
Szükség is volt a segítségre, hisz a havasi legelokon csak pásztorkodásból, falutermelésből meg gyenge, mezogazdaságból lehetett megélni.
A település kulcsfontosságú ezen a helyen hisz Csíkszereda és Udvarhelyi útszakaszon ez az egyetlen település, ahol megszállhattak a kereskedők.
Szentegyháza szenátorokat, bírókat választatott, peres ügyeiket ok maguk intézték nem kellett Székely-udvarhelyhez fordulniuk.
Az országgyulésre követelési joguk 1914-ig fenn maradt. A lakosság 95% magyar és római katolikus.
Az egyházi feljegyzés szerint már 1360-ban megvolt a parókia, 1633-ban készült a templom kokerítése, a mai templom 1760-ban épült.
Szentegyháza püspöki segítség nélkül építette templomát, és innen származik a helység neve.
Szentkereszt-bányát 1863-ban építették ki Gyertyánfi mérnök testvérek.
Szentegyházát 1968-ban városi rangra emelik, és véglegesen hozzácsatolják a délen fekvő Szentkereszt-bányát.
A Gyertyánfi testvérek fémfeldolgozó gyárat alapítottak, amit a szabadságharc idején Ben tábornok lefoglalt ágyúcsöveket és ágyúgolyókat gyártott a helyszínen.
Sok viszontagság után1948-ban államosították a gyárat és Szentegyháza lesz Székelyföld egyetlen vaskohászati és fémmegmunkáló: központja.
Szentegyháza rendelkezik, óvodával, iskolával, egészségügyi központtal, rendőrséggel, és Gyermekfilharmóniával melynek vezetője Haáz Sándor.
1992-ben a városnak 7613 lakosa volt (7507 magyar). Hagyományaiból Szentegyháza megőrizte a népviseletet, szotteseket, a gyerekek számára hagyományorző bútorfestő és tojásíró táborokat szerveznek.
Turista látnivaló tavasszal a nárciszmezo, az erdoben, honos a vadgyöngyvirág meg a védett kisasszonypapucs.
A közelben a Szeltersz termálfürdo, melynek környéke gazdag ásványvízforrásokban, ezért sokan keresik fel.