Románia - Erdély - Székelyföld - Szejkefürdő


Szejkefürdő Székelyudvarhely szabadidő-központja és üdülőtelepe. Neve szorosan összefonódik Orbán Balázs nevével, akit ide temettek el. Ivókúrára alkalmas petróleumos borvize, kénes melegfürdoje, mofettája (gozöloje), gyógyiszapja van - s mindez egy helyen, az enyhe, kellemes mikroklímájú Sós-patak kies völgyében. Itt rendezik immár két és fél évtizede a Szejke folklórfesztivált, Románia élo hagyományainak bemutatóját (Szejke Nap). Szejkefürdo szabadtéri színpadán tartott folklórmusor minden év júniusának egyik érdekes színfoltja. 1998-ban a 32-dik "Szejke Nap" alkalmából több népi együttes (ukrán, lipován, török, magyar, székely, cigány) mutatta be táncait, muvészi musorát.

Orbán Balázs sírja és emlékműve
Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely, író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékmuve a Borvízoldalban van. A legnagyobb székelyt végakarata szerint az egykori birtokon, a szejkefürdoi domboldalban helyezték örök nyugalomra. A kopjafás-féldombormuves síremléket, az Orbán Balázs bronz arcképével Orbán Áron székelyudvarhelyi szobrászmuvész-tanár tervei szerint építették (1969).

Székelykapu-múzeum (szabadtéri múzeum)
A székelykapu-kiállítás az udvarhelyszéki kapuk díszítomuvészetének bemutatását, a népi értékek megmentését célozza. A székelyudvarhelyi Haáz Rezso Múzeum gondozásában, több hagyomány-pártoló személy közremuködésével (többek között Kovács Mihály tanár, tanfelügyelo 1973-tól 3 kaput állítatott fel, majd munkáját Vofkori György tanár folytatta) tíz kapu sorakozik az Orbán-emlékmu eloterében, a Borvízoldalban. Az emlékmu közvetlen közelében áll az elso székely kapu, Orbán Balázs kapuja, amely eredetileg 1888-ban a szejkefürdoi nyári Kossuth-lak bejárata elotti állott. Az 1973-1998 között felállított székely kapuk alatt sétálva juthatunk fel a síremlékhez.