Románia - Erdély - Hargita megye - Fenyéd


Székelyudvarhely peremközségeként még két falut (Máréfalva és Küküllokeményfalva) irányít.
Székelyudvarhelytől, a város központjától 5, Csíkszeredától, Hargita megye közigazgatási központjától 47 km-re fekszik (a 13A országút mentén).
A falu északi, nagyobbik része a Zetelaka-Gyergyószentmiklós felé vezeto 138. megyei út mentén húzódik.
Híres hagymatermelő falu és a székelyudvarhelyi zöldségpiac egyik ellátója.

Székely kapuk a faluban
A falu területén több faragott székelykapu figyelheto meg 1973 augusztusában a csíki út mellett 2 nagykapu, a gyergyói út mellett felfelé, jobbra 17 nagy székelykapu és egy gyalogkapu, míg bal oldalt 13 nagy székely kapu és egy gyalog kapu volt látható Dávid Mózes kapufaragó a faluban él.
Dávid Mózes szerint a kapucsinálás egy összetett munka: a cserefát harcsafurésszel beródalják (halkolják), aztán fejszével és kézi bárddal kialakítják a kívánt méreteket. Vonalzóval, súlytóspárgával megjelölik, majd lapra faragják.
Következik a csapolás vagy vállazás (az oszlopok a betétlapokat és a hónajkötéseket összepászítják). Ezek után következik a kapu tuljdonképpeni faragása (a vésés 16-20 napig is eltarthat).
A kapulábakat beosztják a minták szerint, majd a motívumok faragására térnek rá (tulipán, bimbó, rozetta, inda, levélzet, kettes vagy hármas díszítéssel). A mélyítés fél vagy egy centiméter szokott lenni. A vésett kaput lenolajjal kenik be.
A fenyédi székely kapu darabjai: 3 kapuzábé, egy összeköto kontyfa, 4-6 darab hónajkötés. A galambdúcos rész kelléke a 350-360 zsindely, 6 darab cólosdeszka (galambdúc-deszka). A kontyfára feliratok is kerültek.
A székelykapu-kiállítás az udvarhelyszéki kapuk díszítomuvészetének bemutatását, a népi értékek megmentését célozza. A székelyudvarhelyi Haáz Rezso Múzeum gondozásában, több hagyomány-pártoló személy közremuködésével (többek között Kovács Mihály tanár, tanfelügyelo 1973-tól 3 kaput állítatott fel, majd munkáját Vofkori György tanár folytatta) tíz kapu sorakozik az Orbán-emlékmu eloterében, a Borvízoldalban. Az emlékmu közvetlen közelében áll az elso székely kapu, Orbán Balázs kapuja, amely eredetileg 1888-ban a szejkefürdoi nyári Kossuth-lak bejárata elotti állott. Az 1973-1998 között felállított székely kapuk alatt sétálva juthatunk fel a síremlékhez.