Csíkszereda - Románia - Erdély - Székelyföld


Csík Erdély délkeleti részén a Csíki-havasok és a kiterjedt fenyves erdőkkel borított Hargita-hegység közötti medencében, az Olt folyó bal partján fekszik.
Csíkszereda központi fekvése révén számos erdélyi kirándulás kiinduló pontja. Óriási tömegeket vonz a Csíksomlyói pünkösdi búcsú a székelyek legnagyobb ünnepe. A század húszas éveitől rendszeresen megrendezik az Ezer székely Leány találkozót is. A mai Csíkszereda több mint 45000 lakossal és gazdag közművelődési élettel büszkélkedhet. Gazdag turisztikai lehetőségekkel rendelkezik: Csíksomlyó, Szécsény nyaralónegyed, Hargitafürdő, Zsögödfürdő és a Szeredai-fürdő.

Csíkszereda látnivalói:

A Mikó - Vár
Csíkszereda - Mikó VárCsíkszereda legjelentősebb műemléke, történelmi nevezetessége.
A vár 1623-1631 között épült, neoreneszánsz stílusban.
1970-ben restaurálják, előbb a Megyei Múzeum, majd a Csíki Székely Múzeum és a Megyei Műkincsvédő Hivatal kapott itt helyet (Vártér 2).
A vár mögötti kertben 1969-ben Falumúzeumot létesítettek (a tájházak és székely kapuk a Csíki-medence jellegzetes népi építészetét képviselik).
A Csíki Székely Múzeum kiállításai: helytörténeti, természetrajzi, népi mesterségek, könyvművészeti, egyházművészeti és időszaki kiállítások.
Ezen kívül a megyei könyvtár történelmi könyvrészlege és a dokumentációs könyvtár is a várban kapott helyet.
A várudvar régi-zene fesztiváloknak és más művelődési rendezvényeknek ad otthont.
A vár bejárata előtti kis parkban balra Petőfi Sándor, jobbra Nicolae Bălcescu bronzszobra látható.

Csíkszereda - Egykori VármegyeházaEgykori vármegyeháza
(Vártér 1. sz. - a mai Polgármesteri Hivatal épülete, Városháza) 1886-ban épült eklektikus stílusban. Csíkszereda - Törvényszék épületeMa a Polgármesteri Hivatalnak ad helyet.

Törvényszék épülete
(Igazságügyi palota - Dózsa György utca 6)

Csíkszereda - Ortodox templomOrtodox templom
A város régi központjában, a Vártér és a Bălcescu utca találkozásánál, a Vártér közelében épült fel, 1929-1935 között, neobizánci stílusban.
1994-től ortodox egyházkerületi székhely, majd a Hargita-Kovásznai Ortodox Püspökség székhelye lett.

A Petőfi Sándor utcában
A volt leánygimnázium, polgári leányiskola, a mai Petőfi Sándor Általános Iskola egy emeletes épülete a Csíki Magánjavak támogatásával épült 1891-ben. A Vigadó épülete (a Petőfi Sándor és a Körösi Csoma Sándor utca sarkán), 1904-ben épült szecessziós stílusban.

A Virág utcában
Római katolikus plébániatemplom. Csíkszereda legrégebbi egyházi épülete. A Város közén, az egykori Hargita, Temető és a Borvíz utcák találkozásánál épült 1758-ban, barokk stílusban.


Csíkszereda - Márton Áron Főgimnázium épületeA George Cosbuc utcában
Márton Áron Főgimnázium épülete - régebben a Római katolikus Főgimnázium. 1909-1911-ben épült, szecessziós stílusban. A Főgimnázium épülete előtt 1997-ben leplezték le Márton Áron püspök (1896-1980) mellszobrát.